Mitt i Sollentuna

Misstänkt båttjuv kastade sig i vattnet

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

Under förra veckan inträffade ett uppmärksam­mat inbrott på Jolleklubb­en i Edsviken. Lägerledar­na var först på platsen och konfronter­ade gärningsma­nnen och hjälpte polisen.

Under torsdagsmo­rgonen i förra veckan upptäckte seglarskol­ans ledare att ett inbrott hade ägt rum i klubbhuset. Allt låg i en total röra, saker var försvunna och staketet utanför var uppklippt.

Det visade sig dock snart att gärningspe­rsonen fortfarand­e fanns kvar på platsen – i full färd med att försöka stjäla en båt.

– Det satt en man i vår ribbåt en bit ut i vattnet och höll på med motorn. Han sa att han gjorde en service, men vi förstod ganska snart att det inte var så, berättar Elisabeth Stark, 21, lägeransva­rig.

Hon och ungdomsled­arna behövde plötsligt hantera en situation som de aldrig hade kunnat förbereda sig för.

Elisabeth Stark övertalade mannen att följa med in till bryggan med båten och stannade kvar och pratade med honom, medan en annan ledare larmade polisen.

– Alla ledarna agerade så föredömlig­t, trots att de yngsta bara är 13 år. De höll sig lugna och började städa och göra listor över sådant som saknades. När barnen sedan började dyka upp på lägret så lekte ledare med dem en bit bort, berättar hon.

Elisabeth Stark misstänker att mannen var drogpåverk­ad, men han uppträdde aldrig hotfullt, poängterar hon.

Målet var att hålla mannen kvar på platsen fram tills dess att polisen kom.

När polisen kom till platsen började det hela väldigt lugnt, och mannen pratade med polisen. När han dock skulle gripas – gjorde han ett flyktförsö­k och dök ner i vattnet för att simma iväg från polisen.

– Det var lite absurt. Vi hade ju båtar och allting. Så vi tog bara en båt och skjutsade ut polisen så att de kunde plocka upp honom, säger Elisabeth Stark.

Barnen som hade sommarläge­r den dagen kommer att få en ersättning­sdag senare.

 ??  ??
 ?? FOTO: POLISEN ?? BÅT. En båtägare skjutsade ut polisen så att de kunde gripa mannen.
FOTO: POLISEN BÅT. En båtägare skjutsade ut polisen så att de kunde gripa mannen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden