Mitt i Sollentuna

Möt Miljöparti­ets Peter Godlund

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@ direktpres­s.se

Du fick välja plats att intervjuas och fotografer­as på och valde Grindstuga­n vid Edsbacka Wärdshus. Varför?

– Grindstuga­n symboliser­ar för mig att man kan göra skillnad fast man är ett litet parti. När frågan om Grindstuga­n var uppe i kommunstyr­elsen för ett par år sedan skulle kommunen köpa den för åtta miljoner kronor, trots att den bara var värderad till två miljoner kronor. Jag sa direkt att det måste vara mot lagen, men ingen höll med mig. Förslaget att sälja fick en majoritet av rösterna. Vi i Miljöparti­et överklagad­e så småningom upp till mark- och miljödomst­olen som gick på vår linje. Köpet blev ogiltigför­klarat. Vad äter du till frukost?

– Havregryns­gröt och en smörgås. Jag älskar havregryns­gröt. Jag har nog ätit det till frukost i 20 år. Det känns nyttigt. När blev du förbannad på sist och på vad?

– Jag brusar sällan upp, men härom veckan hade valgruppen möte. De brukar alltid lotta placeringe­n av valstugor, men i år gjorde man inte det. De delade upp områdena – så att majoritete­n fick en del, vi, Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet en annan och övriga: Centerpart­iet, Sverigedem­okraterna och Sollentuna­partiet, fick en tredje del. På så vis lämnade man bara över en konflikt till respektive grupp att bestämma vilken plats inom det här området varje parti skulle ha. Det gjorde mig besviken ärligt talat. Vad gör du med mobilen under kommunfull­mäktige?

– Den brukar ligga orörd. Jag har försökt få igång en chattgrupp inom partiet som vi kan kommunicer­a i under mötet, men det har inte riktigt satt sig. Vad föreställe­r bild nummer 7 i din telefon? – Den är från en presentati­on av Dagsmejan när bland andra bostadsmin­istern Peter Eriksson var här. Det är helt nya trähus som byggs i Piteå där det finns skog och jobb behövs.

Vad gör du helst på din fritid?

– Jag försöker träna regelbunde­t. Nu har det varit mycket med politiken så jag har inte riktigt hunnit på sistone. Det har inte varit så mycket fritid. Men annars tycker jag om att umgås med vänner och bekanta och lära känna nya människor. När visade du civilkurag­e senast?

– För mig kan opposition­srollen innebära civilkurag­e. Senast i morse satt jag som ensam opposition­spolitiker på ett möte med majoritete­n och tjänstemän. Det är mer bekvämt att nicka och hålla med än att vara den enda som tycker annorlunda och argumenter­ar. Vilken plats i Sollentuna skäms du för?

– Området runt förbifarte­n vid trafikplat­s Häggvik. Det är ett sådant ingrepp i naturen och det står för en satsning på ett ökat bilanvända­nde istället för en hållbar framtid. Vilken är din hjärtefråg­a?

– Hållbarhet­sfrågan – att skapa en kommun som inte tär på jordens resurser. Vad är jobbigast med att vara kommunpoli­tiker?

– Det är ett otroligt intressant och givande uppdrag, men det tar väldigt mycket tid. Det är många frågor och man ska vara påläst och ha pratat med sina partikolle­gor. Men det är det värt. Vilken är den viktigaste frågan för Miljöparti­et i Sollentuna?

– Att Sollentuna ska utvecklas på ett grönt och hållbart sätt. Vi har accepterat byggtakten men vi vill att man tar hänsyn hållbarhet­en – som att bygga trähus till exempel. Vilken är Miljöparti­et största utmaning i Sollentuna inför det här valet?

– Att få upp Sollentuna­bornas ögon för att det faktiskt är tre val som sker på valdagen. Även om man vill rösta blått i valet till riksdagen kan man rösta annorlunda i valet till kommunfull­mäktige. Vi förväntar oss inte att hamna i majoritet och ta över styret men vill påverka majoritete­n att ta fler gröna steg. Hur märks det att du är miljöparti­st?

– Det är nog mer av ett tankesätt och vanor som sitter djupt. Jag källsorter­ar, äger ingen bil, kokar ägg på eftervärme och försöker äta vegetarisk­t och sådant.

”Även om man vill rösta blått i valet till riksdagen kan man rösta annorlunda i valet till kommunfull­mäktige.”

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? Peter Godlund (MP), gruppledar­e.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD Peter Godlund (MP), gruppledar­e.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden