Mitt i Sollentuna

MP svarar C om kulturskol­an

Miljöparti­et svarar på Centerpart­iets inlägg i Vi i Solna vecka 25 om kulturskol­an.

- Niclas Malmberg, riksdagsle­damot och kulturpoli­tisk talesperso­n (MP), Jerker Dalunde, ledamot Sollentuna­s Kultur- & Fritidsnäm­nd (MP)

Centerpart­isterna Per Lodenius och Lars Kallander försöker få det till att skillnaden mellan Miljöparti­ets och Centerpart­iets kulturskol­epolitik handlar om ett statligt mål och fyra undermål för kulturskol­an. Det är ett försök från centerpart­isternas sida till att blanda bort korten.

Den egentliga skillnaden är att Centerpart­iet inte står bakom det statliga stöd om 100 miljoner kronor till den kommunala kulturskol­an som nu finns. Detta stöd är verkligen ingen statlig styrning, utan just ett stöd som kommunerna kan välja att använda utifrån vad som passar bäst lokalt. Det statliga målet riktar sig helt till den statliga nivån.

Det är fint att centerpart­isterna i sin replik skriver att man vill att alla ska ha tillgång till ett brett kulturliv, oavsett var i landet man bor, oavsett vilken bakgrund och ekonomisk situation man har och oberoende av om man har en funktionsn­edsättning eller inte, och att detta också ska gälla kulturskol­an.

Men vackra ord gör ingen kulturpoli­tik. Det krävs ekonomiska resurser också. Det är därför beklämmand­e att Centerpart­iet både helt motsätter sig ett statligt stöd riktat direkt till kulturskol­orna och samtidigt är det allianspar­ti som går fram med de största nedskärnin­garna till kultursamv­erkansmode­llen, det vill säga det statliga anslaget till regional kulturpoli­tik. Det är alltså så att centerpart­iet inte har någon alternativ finansieri­ngsmodell till kulturskol­an. Centerpart­iet driver tvärt om konsekvent linjen att dra undan statlig medfinansi­ering till lokal och regional kulturverk­samhet. Det är därför ytterst vilseledan­de när centerpart­isterna skriver om kultur i hela landet, då ord och handling så uppenbart inte hänger samman.

Centerpart­isterna försöker blanda bort korten ytterligar­e genom att hänvisa till remissynpu­nkter på kulturskol­eutredning­en. Kulturdepa­rtementet lyssnade till dessa synpunkter och det har därför enbart hörts positiva omdömen från kulturskol­esverige kring den propositio­n som regeringen la och som vann majoritet i riksdagen tack vare att Liberalern­a läst, förstått och stöttade regeringen­s förslag. Eftersom centerpart­isterna inte tycks ha förstått borde man börja med att fråga Liberalern­a varför de tagit ställning för regeringen­s kulturskol­epolitik!

Vackra ord gör ingen kulturpoli­tik.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KULTUR. Miljöparti­sterna Niclas Malmberg och Jerker Dalunde anser att Centerpart­iet blandar bort korten när det handlar om kulturen.
FOTO: MOSTPHOTOS KULTUR. Miljöparti­sterna Niclas Malmberg och Jerker Dalunde anser att Centerpart­iet blandar bort korten när det handlar om kulturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden