Mitt i Solna

Ohlsson får stöd av Solna

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Liberalern­a i Solna och Sundbyberg ställer sig bakom Birgitta Ohlsson i kampen om vem som ska leda partiet i valrörelse­n 2018. – Partiet behöver ett nytt ledarskap, säger Liberalern­as ordförande i Sundbyberg, Anna Bergkvist.

Det var den 1 juni som Birgitta Ohlsson stack ut hakan ordentligt när hon på bästa sändningst­id i SVT Aktuellt förklarade att hon utmanar Jan Björklund om posten som partiledar­e vid landsmötet i november.

– Det hon gör är väldigt tufft. Som liberaler ska vi kunna klara av att ha två kandidater som vill leda partiet, säger Anna Bergkvist som själv ställer sig bakom Ohlssons kandidatur. I Sundbyberg beslutade styrelsen att ställa sig bakom Ohlsson kandidatur efter en sluten omröstning vid ett medlemsmöt­e. I Solna gick partiet ut med en enkät bland medlemmarn­a. I båda kommunerna blev det ett klart stöd för Birgitta Ohlsson.

– Birgitta har en tydligare sociallibe­ral profil. Vi har legat på ungefär samma nivå, 5–8 procent, de senaste tio åren med ett sjunkande resultat i de tre senaste valen. Vi borde ha minst det dubbla. Jan Björklund har haft sin chans att lyfta partiet, säger Peter Edholm, kommunalrå­d i Solna.

Även Liberalern­as andra kommunalrå­d i Solna, Marianne Damström Gereben, står bakom nominering­en av Birgitta Ohlsson.

– Hon är en person som står stadigt i den sociallibe­rala myllan och inte köpslår med sina värderinga­r. Dess- utom utstrålar Birgitta energi och handlingsk­raft, säger hon.

Allmänt anses Birgitta Ohlsson ha sitt största stöd i Stockholm och bland kvinnor och ungdomar. Jan Björklund, som varit partiledar­e sedan september 2007, har ett starkt fäste i västra Sverige. Många liberaler har väntat på att Birgitta Ohlsson ska ta upp kampen mot Jan Björklund.

– En tredjedel av alla nya medlemmar i Liberalern­a i år har kommit efter Birgittas besked att hon ställer upp som kandidat, säger Anna Bergkvist.

Stockholm, som är det största länsförbun­det, har föreslagit en rådgivande omröstning bland partiets cirka 14 000 medlemmar. Valberedni­ngen säger nej till förslaget med motivering­en att man inte vill avbryta den process som redan är igång.

Jan Björklund har haft sin chans.

 ?? FOTO: STEN-ÅKE STENBERG/ SANNA SJÖSWÄRD ?? STÖD. Birgitta Ohlsson får stöd av Liberalern­a i Solna och Sundbyberg.
FOTO: STEN-ÅKE STENBERG/ SANNA SJÖSWÄRD STÖD. Birgitta Ohlsson får stöd av Liberalern­a i Solna och Sundbyberg.
 ?? FOTO: MAGNUS FRÖDERBERG ?? LEDER. Jan Björklund har varit partiordfö­rande i tio år.
FOTO: MAGNUS FRÖDERBERG LEDER. Jan Björklund har varit partiordfö­rande i tio år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden