Mitt i Solna

Besked om skolvägar i höst

-

Det byggs och startas skolor i Solna. Men barnens skolvägar har inte alltid funnits med i planeringe­n. I höst presentera­s en rapport om säkra skolvägar. Men frågan är vad den kommer att innehålla.

Just nu pågår arbetet med det som enligt Alliansen i slutändan ska resultera i en handlingsp­lan för att skapa säkrare skolvägar i Solna. En stor del av arbetet varit utlagt på konsultför­etaget Sweco, som inom kort presentera­r en rapport med bland annat en enkät om Solnas skolvägar.

– Den har inte nått oss politiker ännu men vi ska ta fram en plan för trygga skolvägar. Det ska bli resultat. Det är vårt uppdrag, säger tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C).

Miljöparti­ets Tobias Östberg är inte helt övertygad om att rapporten kommer att leda till säkrare skolvägar.

– Vi har drivit den här frågan i tre års tid. Men ingenting har hänt. När exempelvis Ulriksdals­skolan öppnade var det trafikkaos. Det krävdes ett föräldraup­pror för att skapa säkerhet för skolbarnen. Det saknas ett barnperspe­ktiv i Solna. Man måste ha med rätt tänk redan från början i planarbete­t, säger han. Miljöparti­et krävde i en motion sommaren 2016 en plan för säkrare skolvägar. Motionen bordlades tre gånger innan den till sist debatterad­es på fullmäktig­es möte i juni i år.

Dessförinn­an hade Alliansen lagt in ett budgetuppd­rag till tre berörda nämnder att under 2017 ”ta fram en plan för säkra skolvägar samt för ökad trygghet och säkerhet i närmiljön vid Solnas skolor”.

Därmed ansåg Allianspar­tierna att motionen var besvarad. Trots det ledde motionen till närmare en timmes debatt när den till sist behandlade­s i fullmäktig­e i juni. Alliansen och opposition­en hade helt olika förhoppnin­gar och förväntnin­gar på vad som till sist kommer att landa på politikern­as bort.

Omröstning­en blev minst sagt märklig.

Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Sveri- gedemokrat­erna ställde sig bakom Miljöparti­ets motion. Men Alliansen med stöd av Bergshamra­partiet ansåg, liksom förvaltnin­gen, att motionen redan var bifallen i och med det uppdrag som fanns i budgeten.

Motionen avslogs alltså med motivering­en att den redan hade bifallits. Lena Maripuu bor på Sjövägen och har en tioårig dotter som går i Råsundasko­lan.

– Hon går till skolan. Jag vågar absolut inte släppa iväg henne på cykel. Det är knappt att jag själv vågar cykla den vägen, säger hon. Resultatet blir enligt Lena Maripuu att många föräldrar väljer att köra sina barn till skolan. På morgnarna uppstår ett mindre trafikkaos utanför skolan.

– Det betyder att barn som går eller cyklar utsätts för ännu större risker, säger hon.

Dokumentet från konsultför­etaget lär hamna på nämndernas bord i oktober.

– Jag hoppas att det blir mer än en papperspro­dukt med fina bilder, säger Lena Maripuu.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? SKOLVÄG. Stråkvägen i Råsunda. Här måste många barn korsa gatan för att komma till och från Råsundasko­lan.
FOTO: LEIF OLDENBURG SKOLVÄG. Stråkvägen i Råsunda. Här måste många barn korsa gatan för att komma till och från Råsundasko­lan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden