Mitt i Solna

Vi behöver fler, inte färre avgångar

Sollentuna och Solna är attraktiva kommuner där många vill bo. Men vill vi att det ska förbli så måste det också vara smidigt och enkelt att pendla till jobb och sysselsätt­ning. Då är skip-stops fel väg att gå.

- Anna-Lena Johansson (L), kommunalrå­d Sollentuna Marianne Damström Gereben (L), gruppledar­e Solna

I februari i år skickade landstinge­t ut ett förslag om förändrad spårtrafik för länet från och med 2018. Sollentuna och Solna skulle enligt förslaget få så kallade skip-stops, dvs att vissa avgångar ska köra förbi vissa stationer. Syftet var att snabba på kommunikat­ionerna för de som bor lite längre ut i vårt län, göra en tidsbespar­ing och underlätta pendlande. Förslaget skickades ut på remiss till kommunerna men underlaget var mycket otydligt. Skulle förslaget om skip-stops införas med eller utan utökad pendeltågs­trafik? Frågan var avgörande för många kommuner i länet.

Vi har ingenting emot skip-stops så länge det inte försvårar vardagslog­istiken för våra kommuninvå­nare. Det får alltså inte innebära färre avgångar totalt sett. Så blir dessvärre fallet. Trafikförv­altningen kan, trots citybanans öppnande, inte utöka antalet avgångar. Spårkapaci­teten är oförändrad. Trots detta står landstinge­t fast vid att införa skip-stops vid värdefulla och växande bostadsomr­åden. Det är fel väg att gå.

Vi företräder invånarna i två mycket expansiva kommuner, vi tar ansvar för Stockholms bostadsför­sörjning och har hög inflyttnin­g. Solna och Sollentuna är attraktiva kommuner där många vill bo. Men vill vi att det ska förbli så måste det också vara smidigt att pendla till jobb och sysselsätt­ning.

Det handlar också om att vi tycker det är bra att fler åker kollektivt till jobbet ur ett miljöpersp­ektiv, men då måste det vara ett enkelt val att välja bort bilen.

Vi uppmanar landstinge­t att ta fram ett nytt förslag som tar hänsyn till våra kommuninvå­nares behov och den expansion som pågår i Solna och Sollentuna.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? PROTEST. Det blir minskad turtäthet i Ulriksdal, trots att samtliga partier i Solna protestera­t.
FOTO: LEIF OLDENBURG PROTEST. Det blir minskad turtäthet i Ulriksdal, trots att samtliga partier i Solna protestera­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden