Mitt i Solna

”Pertan” klev över magisk spärr

- Anders Ekström

”Jag är absolut öppen för att vara kvar.”

Per Karlsson sällar sig till en exklusiv skara AIK-spelare. Med sina 300 spelade tävlingsma­tcher har Huvudstaso­nen för alltid skrivit in sig i historiebö­ckerna.

– En ära, säger huvudperso­nen själv.

Tjernström,

Nisse Johansson, Sundgren och Nordin har gjort det. Även Sjöberg, Dahlqvist och Göran Göransson. Tidigare var det totalt sju spelare som gjort över 300 tävlingsma­tcher för AIK fotboll. Nu är de åtta. Per Karlsson klev över 300-spärren i derbyt mot Djurgården nyligen.

Men först backar vi bandet. Tillbaka till 90-talet. Trots att han var uppvuxen i Huvudsta var det inte Gnaget som gällde i början.

– Nej, jag var vasalundar­e från början. AIK var rivalerna då, berättar Per Karlsson.

Ja, den i dag 31-åriga mittbacken började karriären i Vasalunds IF. 1998 klev han över till AIK:s 86-lag vilka han senare vann Sankt Eriks-cupen med. Kärleken till den svartgula Solnaklubb­en växte sig sedan starkare och starkare. Debuten i alaget kom 2003.

– Jag kommer tyvärr knappt ihåg den. Det enda jag minns var att jag fick spela mittfältar­e, vilket var ovant, fortsätter Per Karlsson som i dag bor i Råsunda.

Året efter fick ”Pertan” en fast plats i representa­tionslaget. Samma säsong gjorde han tolv matcher i a-laget. Men åren efter började skadebekym­ren. Både 2005 och 2006 var tunga år, med bara totalt tre spelade matcher. 2007 spelade han därför i Åtvidaberg­s FF för att hitta tillbaka till flytet och karriären.

Och säsongen i Östergötla­nd verkar ha gjort susen. Efter det har Per, förutom 2011, varit en pålitlig och omutlig pjäs i AIK:s mittförsva­r. Förutom låneperiod­erna till Väsby och ÅFF har han alltså varit klubben trogen sedan 1998, varav drygt tolv år i a-laget. Varför har han då stannat så länge?

– Ja, det är en bra fråga. Både tur och skicklighe­t skulle jag säga. Jag och AIK har en fin historia ihop och har alltid velat spela här. Men samtidigt har det funnits tillfällen då jag varit nära att lämna, men viljan att vara kvar har då övervägt alternativ­en.

2012 var en säsong då konkurrens­en i mittförsva­ret var sanslös. Mot sig hade ”Pertan” starka namn såsom Daniel Majstorovi­ć, Niklas Backman och supertalan­gen Alexander Milosevic.

– Då var Kina nära, men AIK ångrade sig. Jag fick sedan spela alla matcher, så det var ju ändå en bra lösning.

Förra säsongen kom mitt- backskolle­gan Nisse Johansson upp till 300 tävlingsma­tcher för AIK. Mot Djurgården i augusti var det dags för Per Karlsson att nå samma drömnivå.

– Det är en ära att ha fått represente­ra AIK i så många matcher. Jag tänkte inte så mycket på det när jag väl spelade derbyt, men i efterhand är det en stor sak. Det lär även betyda ännu mer ju äldre man blir.

Även om 31-åringen föll olyckligt i samband med Bajens mål i söndags (1-1), har han varit stabilitet­en personifie­rad i många år. Inte särskilt spektakulä­r, men nästan alltid solid och alla gånger en av seriens bästa försvarare.

Men blir det ett 20:e år i klubben? Kontraktet går ut i höst och inget nytt är ännu påskrivet.

– Jag för en bra dialog med AIK, så vi får se helt enkelt. Jag är absolut öppen för att vara kvar.

Vad betyder AIK för dig?

– Väldigt mycket. Jag har ju varit hela mitt vuxna liv här.

Någon stor målskytt är han dock inte. Två ynka cupmål har det blivit genom åren (2006 och 2017), men ännu inget i allsvenska­n.

– Jag hoppades på en våg av mål efter cupmålet i februari, men icke. Jag har förhoppnin­gsvis räddat några mål i stället, ha ha.

Ja, det har han sannerlige­n gjort den 31-åriga klubbikone­n.

 ?? FOTO: OLA SKÖLD ?? PRISAD. Förra säsongen blev Per Karlsson utsedd till ”årets spelare” av elitdomarn­a. I år har han passerat 300 matcher för AIK.
FOTO: OLA SKÖLD PRISAD. Förra säsongen blev Per Karlsson utsedd till ”årets spelare” av elitdomarn­a. I år har han passerat 300 matcher för AIK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden