Mitt i Solna

Till sist fick hägrarna sin sill

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Samtidigt som hela landet förberedde sig inför julen svalt hägrarna i Råstasjön. Trots att isen lagt sig på stora delar av sjön hade matningen inte kommit i gång. Efter ett privat initiativ fick hägrarna till sist sin efterlängt­ade sill. Lars-Ove Löf, aktiv i nätverket Rädda Råstasjön och Solnaparti­et, slog redan den 9 december larm om de svältande hägrarna.

Enligt förvaltnin­gen berodde den uteblivna matningen på ett missförstå­nd mellan staden och den nya entreprenö­ren. Avtalet innebär att hägrarna ska matas med 16 kilo sill dagligen under perioder med täckande is. Entreprenö­ren tolkade avtalet som att hela sjön ska var istäckt innan matningen påbörjas. Efter många turer kom matningen till sist igång dagarna före julafton

Men hägrarna var hungriga och kunde inte vänta så länge. Br Axelssons fisk ställde upp med rabatt och sponsring av sill.

– Vi tog pengar ur vår partikassa. Jag var nere två gånger med tio kilo sill. Första gången var hägrarna ordentligt hungriga, säger Lars-Ove Löf. Minst en av de cirka 40 hägrarna var död.

– Jag vet inte om det be- rodde på utebliven matning eller något annat, säger Lars-Ove Löf. När Råstasjön är isfri skaffar hägrarna och andra fåglar föda själva ur sjön. Men även den omrörare som ska hålla delar av sjön isfri har varit trasig och fungerar enligt uppgift fortfarand­e inte fullt ut.

Hägrarna i Råstasjön borde egentligen inte befinna sig så långt norrut under vintern. Men för 30–35 år sedan kom en hägerkolon­i på drift till Råstasjön. Pri- vatpersone­r började mata hägrarna som bestämde sig för att stanna i Solna även under vintern. När den privata matningen upphörde tog Solna stad över utfodringe­n.

I dag, flera decennier senare, är hägrarna präglade på Råstasjön och helt beroende av leveranser av sill vintertid. Tidigare har personal från Skansen ansvarat för matningen men i år har Solna stad anlitat en ny entreprenö­r.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? HUNGRIGA. Hägrarna väntade på sill.
FOTO: MICHAEL FOLMER HUNGRIGA. Hägrarna väntade på sill.
 ?? FOTO: LOTTA WILLBACH ?? MATDAGS. Lars-Ove Löf matar de hungriga hägrarna.
FOTO: LOTTA WILLBACH MATDAGS. Lars-Ove Löf matar de hungriga hägrarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden