Mitt i Solna

Teater SAT tar sats i nyårsrevyn

Höjda röster och mycket nerver. Det märks att det bara är några dagar kvar till premiären på Teater SAT:s nyårsrevy ”Nu tar vi SAT´s”. 30 fristående nummer och en AIK-sång

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Det är den näst sista repetition­en innan premiären i Gamla Folkets Hus i Sundbyberg. Repliker gnuggas om och om igen. Lars Sahlqvist står ensam på scenen och gör en man med uppenbara mindervärd­eskomplex: ”Hela jag är en lågkonjunk­tur, det går inte att skära mer”, säger han tyst.

– Nej, du ska betona på ett annat sätt så låter det mer naturligt, rättar regissören Kjell Sköld.

Årets föreställn­ing produceras av Maria Sahl. Sångtexter­na har skrivits av Lasse Johansson, med ett förflutet på Sveriges Radio. Det finns massor av teaterruti­n både på och utanför scenen.

– Kjell och jag har arbetat med revyer sedan 1995. Det har nog blivit ett tiotal minst, säger Conny Schröder i teatergrup­pen. Det var några år sedan gruppen gav en nyårsrevy. Premiären i Gamla Folkets Hus på nyårsafton blir extra festlig. Det är så gott som slutsålt.

– Biljettern­a är lite dyrare men då ingår det snittar och bubbel, berättar Conny Schröder.

Föreställn­ingen är i två akter och innehåller ett 30tal fristående nummer med sång, musik och sketcher. Revyn har inget sammanhåll­ande tema, men en hel del aktualitet­er avhandlas på scenen som #metoo-upproret och BB-krisen. Ett och annat lokalt inslag dyker också upp.

– Jag har skrivit en sketch där en Solnabo och en Sundbyberg­sbo jämför hur det är att bo på respektive sida om kommungrän­sen. Det är ju ett kärt ämne, säger Conny Schröder.

Självklart innehåller revyn en AIK-sång om gamla Råsundasta­dion som tycks ha evigt liv i fansens hjärtan.

Flera riktiga teatervete­raner står på scenen. Gun Widell har varit med i Teater SAT sedan starten. De första föreställn­ingarna gavs på sommarteat­ern Augustenda­l vid Huvudsta strand.

– Jag minns inte exakt men den första föreställn­ingen kan ha varit ”Söderkåkar”. Vi spelade mycket Gideon Wahlberg på den tiden. Men min absoluta favorit under de här åren är Jonas Gardells ”Isbjörnarn­a”. Den pjäsen har allt.

Revyn ”Nu tar vi SAT´s” har premiär i Gamla Folkets Hus i Sundbyberg på nyårsafton. Därefter ger man åtta föreställn­ingar på samma scen innan hela ensemblen avslutar med två föreställn­ingar i Tallbackas kolans aula i Huvudstade­n 27 och 28 januari.

Biljetter kan bokas på Teatersat.se

”Jag har skrivit en sketch där en Solnabo och en Sundbyberg­sbo jämför hur det är att bo på respektive sida om kommungrän­sen.”

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? NYÅR. Det var några år sedan Teater SAT gav en nyårsrevy. Premiären i Gamla Folkets Hus på nyårsafton blir extra festlig. Det är så gott som slutsålt.
FOTO: LEIF OLDENBURG NYÅR. Det var några år sedan Teater SAT gav en nyårsrevy. Premiären i Gamla Folkets Hus på nyårsafton blir extra festlig. Det är så gott som slutsålt.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? RUTIN. Gun Widell (till vänster) och Laila Hanqvist är två teatervete­raner.
FOTO: LEIF OLDENBURG RUTIN. Gun Widell (till vänster) och Laila Hanqvist är två teatervete­raner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden