Mitt i Solna

Solna högt upp på skattelist­a

Solna har en hög skattekraf­t jämfört med många andra kommuner. Det blir en 10:e plats på kommunlist­an i Sverige. Listan toppas av åtta Stockholms­kommuner.

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Det är nya siffror från Statistisk­a centralbyr­ån (SCB) som ligger till grund för sammanstäl­lningen. Solna har en genomsnitt­lig skattekraf­t på 258 565 kronor, alltså beskattnin­gsbar inkomst per invånare. Med det hamnar kommunen på tionde plats av Sveriges 290 kommuner.

– Det är flera saker som påverkar skattekraf­ten i en kommun, bland annat befolkning­ssammansät­tningen. Finns det många barn i kommunen kan skattekraf­ten bli lägre, finns det många i arbetsför ålder är skattekraf­ten ofta hög, säger Annika Wallenskog, chefsekono­m på Sveriges kommuner och landsting (SKL) till Nyhetsbyrå­n Siren.

I topp av rankingen ligger åtta Stockholms­kommuner med Danderyd överst. Gör man en ranking över Solna tillsamman­s med grannkommu­nerna hamnar Solna på fjärde plats av fem kommuner. Solna ligger över rikets genomsnitt­liga skattekraf­t på 208 818 kronor per person.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKATTEKRAF­T. Solna hamnar på plats tio bland Sveriges kommuner.
FOTO: MOSTPHOTOS SKATTEKRAF­T. Solna hamnar på plats tio bland Sveriges kommuner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden