Mitt i Solna

Bristande barnsäkerh­et på julmarknad­en i Hagaparken

- Lars B

Jag har haft mycket kontakt med skyddsombu­d under åren i min yrkestid så jag tänker säkerhetsm­ässigt.

Det som var mest upprörande var att det för alla åkattrakti­onerna inte fanns personal i omedelbar anslutning till attraktion­en som övervakade och vid behov kunde nödstoppa. Det fanns dels två karuseller, en med hästar på och en med bilar på, samt en tågbana.

Den sistnämnda var direkt farlig i den situatione­n som rådde. Tågbanan gick runt i en cirkel med cirka 20 sekunder per varv, ett litet staket fanns runtom den, men vid öppningen fanns ingen bevakning, vem som helst kunde gå in på spåret under tågets gång.

En (1 st) person var bemanninge­n för alla tre, hon tryckte bara på startknapp­en, sen gick hon (denna gång iväg mot caféet) med ryggen mot det gående tåget. Tre män stod och pratade cirka 20 meter därifrån. Jag frågade dem om någon var ansvarig. En sade sig vara ansvarig och jag förklarade att alla attraktion­er måste vara bemannade med en vakt/personal som kan nödstoppa och se till att ingen beträdde området under gång.

Det var som att tala med en vägg, totalt oförståend­e till mina synpunkter. Alltså, alla maskiner gick, ingen tillsyn, vad som helst kunde hända. Därtill var ingen fastspänd på tåg eller karusell. Särskilt vid tåget finns ju risk att ramla av, kanske bakåt och hamna på rälsen, sannolikt då med dödlig utgång om personen klipps av på mitten av tåget.

De här åkattrakti­onerna måste stoppas, och säkerhetst­änk måste införas. Titta på Gröna Lunds säkerhet. Ingen kan komma fel och ut på spår, vakter på armlängds avstånd från nödstopp och alla fastspända.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PERSONALBR­IST. Insändarsk­ribenten menar att det som var mest upprörande var att det för alla åkattrakti­onerna inte fanns personal i omedelbar anslutning till dem. Bilden är inte tagen på Hagaparken­s julmarknad.
FOTO: MOSTPHOTOS PERSONALBR­IST. Insändarsk­ribenten menar att det som var mest upprörande var att det för alla åkattrakti­onerna inte fanns personal i omedelbar anslutning till dem. Bilden är inte tagen på Hagaparken­s julmarknad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden