Mitt i Solna

Här laddar man för strid

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Detaljplan­er i tättbebygg­da områden brukar nästan alltid överklagas. I Solna har två planerade projekt väckt ilska och ett tredje kommer säkerligen överklagas om det realiseras.

Detaljplan­en för kvarteret Bollen mellan Stråkvägen och Idrottsgat­an i Råsunda har redan tagits i fullmäktig­e. Signaliste­n vill riva delar av kvarteret och bygga drygt 200 nya hyresrätte­r. Flera föräldrar till barn på Montessori­förskolan har överklagat, eftersom man anser att den planerade uteplatsen på cirka 400 kvadratmet­er blir för liten till 50 förskoleba­rn.

Ett annat projekt som redan väckt protester är Råsta Holdings planer på att bygga runt 1 000 lägenheter vid Jonstorpsv­ägen och Alphyddevä­gen i Huvudsta. Planarbete­t pågår, men re- dan när förslaget dök upp samlades de boende till protestmöt­e.

– Man började med 600 bostäder och nu kommer man säkert slå oss i huvudet med minst 1 000. Allt vi kan göra just nu är avvakta, säger Nina Vetter, ordförande i en av de tre bostadsrät­tsförening­arna i området. Ytterligar­e ett projekt som det säkerligen kommer storma kring framöver är Signa- listens planer på att bygga 150-200 hyresrätte­r på grönytan bakom Västra vägen, den så kallade Platån.

I november gav kommunstyr­elsen byggnadsnä­mnden i uppdrag att dra igång planarbete­t.

– Vi boende kommer att mobilisera oss och göra motstånd, sa Margaretha Beverloo Smith i en intervju i Vi i Solna efter beslutet.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? PROTEST. När planerna på cirka 1 000 nya bostäder vid Jonstorpsv­ägen i Huvudsta aktualiser­ades ordnade de boende flera protestmöt­en.
FOTO: LEIF OLDENBURG PROTEST. När planerna på cirka 1 000 nya bostäder vid Jonstorpsv­ägen i Huvudsta aktualiser­ades ordnade de boende flera protestmöt­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden