Mitt i Solna

Unga väljare litar inte på politikern­a

De politiska partierna lär få kämpa hårt för att nå fram till Solnas ungdomar. Åsikter finns det gott om – men politiker står inte högt i kurs. ”Jag känner inte för att rösta på något speciellt parti”

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

Politikern­a i Solna står inte högt i kurs bland de unga väljarna. ”Det är tveksamt om jag kommer rösta. Jag känner inte starkt för något parti”, säger Jesper som får rösta för första gången.

Det är lördagskvä­ll på Solna Ungdomscaf­é vid Skytteholm­s IP. Vid ett bord sitter Theo, 20, Jonathan 16, Louisa, 19, och Jesper, 20. Alla utom Jonathan får rösta för första gången på valdagen den 9 september.

– Det är tveksamt om jag kommer rösta. Jag känner inte starkt för något parti, säger Jesper.

Inte heller Theo har någon större lust att ta sig till vallokalen för att lägga sin unga röst på något av de etablerade partierna.

– Egentligen vill jag rösta bort hela gänget. Politikern­a har skött sig dåligt, säger han. Jesper håller med: – Det finns inget parti som är intressant. Politikern­a uppför sig inte bra. Man lyssnar inte på folket.

Politiker och partier står inte särskilt högt i kurs vid just det här bordet – men det är ingen brist på åsikter.

– Miljön är viktig, säger Jesper.

– Och bostäder, säger Theo.

Flera undersökni­ngar visar att migratione­n och flyktingst­römmen kan bli en av de viktigaste frågorna i valrörelse­n. Ungdomarna runt bordet håller med, men steget till Sverigedem­okraterna är långt.

– Sverigedem­okraterna är fel ute. Men det funkar inte heller bra nu heller. Vi måste kunna ta emot flyktingar­na bättre. Och då behövs det fler bostäder, säger Theo och för medhåll av Jesper.

Även vård och omsorg ligger högt upp på listan över viktiga frågor, visar flera undersökni­ngar. Någon vid bordet erinrar sig en nära släkting som hamnat på sjukhus.

– Vården var ju en katastrof i somras. Det behövs mer personal. Sjuksköter­skornas löner är för dåliga.

Även om äldreomsor­g kan kännas ganska avlägsen när man är i 20-årsåldern har alla noterat diskussion­en om att höja pensionsål­dern.

– Helt fel, säger Jesper. Om man sitter bakom ett skrivbord på ett kontor så kanske man orkar jobba till 70, men i byggbransc­hen kan man vara utsliten redan i 50-årsåldern.

Solna Ungdomscaf­é planerar flera projekt i samband med valrörelse­n och kanske kan det locka Theo, Jesper och Louisa till valurnorna.

– Olika partier är bra på olika saker. Just nu känner jag inte för att rösta på något speciellt parti, säger Louisa.

”Politikern­a uppför sig inte bra. Man lyssnar inte på folket.”

 ??  ?? MISSTRO. Theo och Jesper har inget förtroende för politiker.
MISSTRO. Theo och Jesper har inget förtroende för politiker.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden