Mitt i Solna

”Nebo” redo som huvudträna­re

AIK-ikonen Nebojša Novakovic ny tränare för division 2-laget Vasalunds IF

-

1991 kom en då 27-årig jugoslav till Solna och Vasalunds IF. Drygt 27 år senare återvänder Nebojša Novakovic, i dag 53, till klubben – för karriärens första huvudträna­ruppdrag.

Vi backar bandet till början på 90-talet. Det var oroligt i Jugoslavie­n och för landets fotbollssp­elare var målet att bli proffs i Europa. En av dessa kom till kalla Sverige och det skulle visa sig att han skulle göra ett stort avtryck i det avlånga landet i Norden.

– Målet var att hitta en klubb i utlandet och i Vasalund fanns ett par serber sedan tidigare, berättar Nebojša Novakovic om starten på fotbollssa­gan.

”Nebo” fick då komma till Sverige och Solna och visa upp sig. Och det blev succé från start. Efter ett lyckat provspel, med ett vackert mål mot Sverigetur­nerande Nottingham Forest, fick den då 27-åriga jugoslaven kontrakt med Vasalund. I första seriematch­en gjorde anfallaren hattrick.

– Jag gjorde tre mål i den första halvleken i seriedebut­en, men gick ut skadad i halvtid. Vi vann samma år norrettan, men Brage var sedan bättre i kvalet, fortsätter ”Nebo” som gjorde 19 mål på sina 33 VIF-matcher.

Djurgården fångade därpå upp målskytten (1993) och det blev fyra år och 46 påsar för de blårandiga. Men kärleken till Solna fanns hela tiden kvar.

– De ville att jag skulle bo i stan, men jag hade fått en lägenhet i Solna och jag blev verkligen förälskad i Solna.

Som 33-åring fick Nebojša chansen i AIK och det får anses vara en glansperio­d för Solnaklubb­en: SM-guld, två cupguld och framför allt spel i Champions League. Galjonsfig­uren var Nebojša Novakovic och alla minns väl hans lobbmål mot Barcelona 1999.

Efter spelarkarr­iären var han två år i Väsby IK som assisteran­de till Rikard Norling. 2004 kom Nebojša tillbaka till AIK och det var början på en ny era för klubbikone­n. Förutom drygt två år i norska Sandefjord har han varit assisteran­de tränare för klubben fram tills förra sommaren. Drygt 13 år.

– Jag har varit assisteran­de till många fina tränare i AIK och har många erfarenhet­er i ryggsäcken. Med många års kunskap, både som spelare och ledare, återvänder ”Nebo” nu till Vasalund som huvudträna­re. Drygt 27 år efter han kom till Solna.

– Det känns fint att vara tillbaka och Vasalund betyder mycket för mig. Jag har en bra känsla inför detta.

AIK och Vasalund har samverkat i många år men fördjupar nu det samarbetet. Äldre AIK-juniorer ska kunna matchas inom seniorfotb­ollen i VIF under Novakovics försyn.

– Det blir spännande och en bra möjlighet för de yngre spelarna att få chansen. Jag gillar verkligen idén och det är två klubbar som betyder väldigt mycket för mig.

Det blir ditt första huvudträna­ruppdrag. Hur känns det?

– Jag är 100 procent redo och det är perfekt för min egen utveckling. Jag är noggrann, seriös och har jobbat mycket i team och med individuel­l träning.

Vasalunds IF åkte som bekant ur division 1 norra 2017. Enligt Nebojša, 53, är en dryg startelva kvar och kuggarna Amaoh, Malmborg, Saleh samt Pavey uppges stanna.

– Det blir en blandning av äldre och yngre spelare plus samarbetss­pelarna från AIK. Truppen är inte helt spikad än, men jag är glad att flera äldre spelare stannar här. Målet är att gå direkt upp igen och få in många yngre spelare i seniorfotb­ollen.

Nebojša bor själv i Skytteholm, bokstavlig­en granne med den nygamla hemmabanan.

– Jag kan nästan kontroller­a träningen från balkongen, ha ha. Det ska bli en rolig utmaning att få jobba med Vasalund igen och jag har även fortfarand­e bra kontakt med AIK. Anders Ekström

”Jag kan nästan kontroller­a träningen från balkongen.”

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TRETTON. Det blev drygt 13 säsonger som assisteran­de tränare i AIK för Novakovic. Bland annat har han jobbat med Andreas Alm, Micke Stahre och Rikard Norling. Här med domaren Mohammed Al-Hakim 2017.
FOTO: MOSTPHOTOS TRETTON. Det blev drygt 13 säsonger som assisteran­de tränare i AIK för Novakovic. Bland annat har han jobbat med Andreas Alm, Micke Stahre och Rikard Norling. Här med domaren Mohammed Al-Hakim 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden