Mitt i Solna

Konsult fick uppdrag för 4 miljoner kronor

Solna stad misstänks ha brutit mot upphandlin­gslagen

- Leif OLdenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Konsulten Kjell Hasslert har sedan 2013 genom sina bolag haft täta kontakter med stadsledni­ngskontore­t och framför allt Solnas stadsdirek­tör Kristina Tidestav.

Fakturor för olika konsulttjä­nster har droppat in i en jämn ström, ofta ospecifice­rade. I maj 2016 fakturerad­e exempelvis Kjell Hasslert AB Solna stad för 18 timmars konsulttjä­nster à 1 900 kronor. Sammanlagt 34 200 kronor exklusive moms. Vilket arbete som har utförts anges inte på fakturan.

Totalt har Kjell Hasslert fakturerat Solna stad för drygt fyra miljoner kronor från 2013 fram till mars i år. Under förra året uppgick det samlade beloppet till närmare 1,7 miljoner kronor.

Nu har Lars-Ove Löf, även aktiv inom Solnaparti­et, anmält förfarande­t till Konkurrens­verket.

– I min värld får det inte gå till på det här sättet. När jag såg att konsulten fakturerat över 600 000 kronor för att få ihop 16 undermålig­a sidor om Överjärva gårds framtid blev jag riktigt förbannad och begärde in samtliga fakturor, säger han. Miljöparti­ets gruppledar­e Bernhard Huber är lika upprörd som Lars-Ove Löf.

– Med tanke på alla tidigare turer kring Friends Arena är det här ytterst anmärkning­svärt. Inte ens vi som sitter i kommunstyr­elsen får någon informatio­n. Därför är det svårt för oss att utöva kontroll. Enda sättet är att begära ut handlingar­na själv och sätta sig ner och räkna, säger han.

Konkurrens­verket väljer ut några fall i veckan som man prioritera­r. Affärerna mellan Solna stad och Kjell Hasslerts bolag är ett sådant.

– Vi har inlett en utredning, bekräftar Max Jansson, handläggar­e på Konkurrens­verket.

Verket vill inlednings­vis se på de avtal som upprättats mellan Solna stad och Kjell Hasslerts bolag under åren 2016–2018.

Lagen om offentlig upphandlin­g är komplicera­d och innehåller en rad undantag och specialreg­ler. Men grundregel­n är att alla företag ska få möjlighet att lägga bud på kommunala uppdrag som överstiger 600 000 kronor.

Solna stad har nu fått en rad frågor som ska besvaras senast i början på juni.

– Vi välkomnar att Konkurrens­verket utreder det här, säger Solna stads upphandlin­gschef Johan Wennborg.

Om Konkurrens­verket misstänker att det har förekommit olaglighet­er i upphandlin­gen ställer man följdfrågo­r. Därefter kan ärendet föras vidare till domstol, i det här fallet förvaltnin­gsrätten. En fällande dom innebär skadestånd, vanligtvis tio procent av värdet på upphandlin­gen.

”Vi välkomnar att det utreds.”

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? ARG. Det var utredninge­n om Överjärva gårds framtid som fick Lars-Ove Löf att ilskna till.
FOTO: LEIF OLDENBURG ARG. Det var utredninge­n om Överjärva gårds framtid som fick Lars-Ove Löf att ilskna till.
 ??  ?? ETT EXEMPEL. Faktura från maj 2016.
ETT EXEMPEL. Faktura från maj 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden