Mitt i Solna

Värderinga­r viktigare än religion för KD

Kristdemok­raternas kommunalrå­d Samuel Klippfalk föddes i Rinkeby, flyttade till Uppsala och blev inskuffad i politiken av flickvänne­n som tyckte han borde göra något i stället för att bara sitta hemma och tycka.

- Leif Oldenburg

Samuel Klippfalk vill gärna bli fotografer­ad vid Brunnsvike­ns strand i Frösundavi­k.

Varför valde du den här platsen?

– På sätt och vis var det här mitt första konkreta politiska förslag föddes för sex– åtta år sedan. Om man kör hit några lass sand och fixar till lite kan det här bli en riktigt trevlig strand, tänkte jag. Det borde man driva lokalt. Nu har vi fått en badplats i Huvudsta och fortsätter jobba för att få en här.

Så man kan säga att det var här din politiska karriär startade?

– Inte riktigt. Jag gick med i Kristdemok­raterna inför valet 2010. Min fru, som då var min flickvän, tyckte att jag hade så mycket åsikter om allting och borde göra något, inte bara sitta hemma och tycka.

Och i dag är du kommunalrå­d?

– Ja, min tanke var att bli en sympatiser­ande medlem och inte så mycket mer. Se- dan frågade man om jag ville sitta i valstugan och jag sa okej. Det ena ledde till det andra.

Du flyttade från Rinkeby till Uppsala i sjuårsålde­rn. Kristen i Uppsala, då handlar det ofta om Livets Ord?

– Jo, jag gick på Livets Ords skola på mellanstad­iet och gymnasiet. Det var inget konstigt med det. Man följer läroplanen, precis som alla andra skolor. Jag gick även ett år i deras tvååriga bibelskola eftersom jag intressera­d av sådana frågor.

Hur ser din relation till Gud ut i dag?

– Jag tror på en god Gud och går i Pingstkyrk­an på Råsundaväg­en. Men min religiösa hemvist är inte relevant. Religionen är inte avgörande för mitt medlemskap i Kristdemok­raterna. Många kristdemok­rater är icke troende.

Men partinamne­t signalerar ändå att ni är ett kristet parti?

– Absolut. Vi vilar på kristna grundvärde­ringar, precis som hela vårt västerländ­ska samhälle. Kristdemok­ratin uppkom i Tyskland efter andra världskrig­et som en reaktion på nazism och kommunism. Som kristdemok­rat tror man på alla människors lika värde, att vara en god medmännis- ka och att jorden ska förvaltas på ett klokt sett. Varje människa är en viktig individ, men vi betonar även större gemenskape­r som familjen och civilsamhä­llet.

Så en muslim kan rösta på Kristdemok­raterna?

– Ja, vi har aktiva kristdemok­rater som är muslimer.

Det låter lite märkligt i mina öron?

– Delar man bara våra grundvärde­ringar, vilket jag tror många muslimer gör, så är det inga problem.

Varför ska Solnaborna rösta på Kristdemok­raterna i höst?

– Vi arbetar för de äldres bästa men har många andra konkreta förslag som exempelvis mindre barngruppe­r i förskolan.

Du är själv ordförande i omvårdnads­nämnden. Det finns inte en risk att KD får en stämpel som de äldres parti?

– Nej, jag tror inte det. I förra valet ökade vi bland de yngsta väljarna. Jag tror att det finns en stark tro på de kristdemok­ratiska idéerna bland ungdomar. Fler unga än man tror är kristdemok­raterna. De behöver bara öppna ögonen och sätta sig in i politikern.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? FLYTTEN. Samuel Klippfalk växte upp i Rinkeby och Uppsala, men flyttade till Solna på grund av jobbet
FOTO: LEIF OLDENBURG FLYTTEN. Samuel Klippfalk växte upp i Rinkeby och Uppsala, men flyttade till Solna på grund av jobbet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden