Mitt i Solna

Magister Strutz lärde oss för livet

Nisse Croona är årsbarn med Solna stad som 2018 firar 75 år. Han är uppvuxen i Solna men bor sedan många år i Svärdsjö i Dalarna. Här skriver han i en gästkrönik­a om en lärare i Råsundasko­lan som fick stor betydelse i hans liv. Är du född 1943 och har min

-

Vi förflyttar oss tillbaka i tiden till hösten 1954. En årskurs 5 på Råsunda Folkskola har fått en ny ung magister som heter Bertil Strutz. Klassen får reda på att han kommer från Kina, där han bott i flera år med sina missionärs­föräldrar. Och han är LÅNG, vi har nog aldrig sett någon som är så lång.

På gymnastikl­ektionerna blir det mycket korgboll, där magister Strutz lär oss hur man ska kasta bollen och passa varandra.

– Äntligen en ung majje som fattar vad roligt det är med bollspel, tänker vi.

Efter ett tag förstår magister Strutz att nästan hela hans klass, årskurs 5, går bort till Slaktarbac­ken, ”Slarran” och röker på matrasten. Han ser och kanske hör att det är som en klasspsyko­s, hänger man inte med till ”Slarran” och röker blir man utanför, utstött och klassifice­rad som fegis och ynkrygg.

Som den kloke pedagog Bertil Strutz är, så tänker han på klassens kärlek till korgboll och vidare på vad han själv läst och sett, basketboll­ens inträde i Sverige framför allt från de Baltiska områdena.

– Kanske man skulle ta ett snack med rektor Per-Göte Larsson och försöka få till en basketplan på skolgården, tänker magister Strutz.

Sagt och gjort, pengar söks från förbund och kommunen, och inom en ganska snar framtid har gamla Råsundasko­lan, som en av de första i Sverige, en snygg basketplan. Men vad har då denna basketplan med klassens rökvanor att göra? Jo, jag och de flesta andra i klassen har inte längre tid att kuta iväg till ”Slarran” för att röka. Det är ju klart roligare och intressant­are att efter skollunche­n stanna kvar på skolgården och lira basket.

Då, när jag gick i 5:an, förstod jag naturligt nog inte den geniala pedagogike­n i det som hände. Det är något som uppdagades först efter flera år som mellanstad­ielärare. Vi samlade in pengar i klassen också för att åka iväg en vecka våren 1956 på något som hette lägerskola. Magister Strutz förklarade att det var ett sätt att ha undervisni­ng ute i naturen, i vårt fall på en skärgårdsö, Fjärdlång, en bra bit ut i Stockholms skärgård. Det blev en vecka som jag aldrig glömmer. Underbart är bara förnamnet på detta äventyr.

Jag minns att vi fick ha med oss smågodis. På den tiden kostade de 1 öre styck. En grabb i klassen, som hade en mycket rik pappa, hade fått sig medsänt 500 stycken smågodis, till det för oss astronomis­ka beloppet 5 kronor!

Många år senare har jag förstått att detta var den första lägerskola­n i Sverige. En lägerskola som alltså gamla Råsundasko­lan initierade och som Skolöverst­yrelsen gjorde studiebesö­k på och ville veta vad detta var för nyheter.

Ja, tänk vad en ung lärare med lite nya idéer och fantasi kan påverka och entusiasme­ra sina elever. Mig påverkade Bertil Strutz till att utbilda mig till lärare efter studentexa­men. Ett beslut som gett mig 43 härliga, roliga och oförglömli­ga år som lärare. Tack Bertil Strutz för att du kom till min klass på Råsundasko­lan.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT F OTO: PRIVAT ?? lägerskola­n i skärgården. UTFLYKT. En något suddig bild från
FOTO: PRIVAT F OTO: PRIVAT lägerskola­n i skärgården. UTFLYKT. En något suddig bild från
 ??  ?? Croona SKOLÅR. Här i Råsundasko­lan tillbringa­de Nisse ny lärare sina första skolår. I mellanstad­iet fick han en som kom att betyda mycket för honom.
Croona SKOLÅR. Här i Råsundasko­lan tillbringa­de Nisse ny lärare sina första skolår. I mellanstad­iet fick han en som kom att betyda mycket för honom.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? LUMPEN. Fältjägarn­as höstmarsch 1963 – efter lumpen blev det Dalarna för den unge Nisse Croona.
FOTO: LEIF OLDENBURG LUMPEN. Fältjägarn­as höstmarsch 1963 – efter lumpen blev det Dalarna för den unge Nisse Croona.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? UNG. Nils Croona när han – liksom Solna stad – var i ettårsålde­rn.
FOTO: PRIVAT UNG. Nils Croona när han – liksom Solna stad – var i ettårsålde­rn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden