Mitt i Solna

Solnaparti­et drar märkliga slutsatser

- Kommunalrå­d

Liberalern­as Marianne Damström Gereben svarar på Lena Maripuus insändare om skolan (Vi i Solna, vecka 24).

Liberalern­as vision är att Solna Stad ska ha landets bästa skolor. Därför är vi inte nöjda med resultaten i den ranking som Solnaparti­et hänvisar till. Slutsatser­na som dras i insändaren är dock märkliga. Vilka enskilda tjänstemän som arbetar i staden är inte upp till politiken att besluta om, det vore högst olämpligt om jag som ordförande lade mig i det, alldeles oavsett om det handlar om rektorer eller någon annan funktion.

För oss är kunskapsmå­let överordnat allt annat och för att nå dit har vi tagit fram en strategi för att utveckla kvaliteten i Solnas skolor. Den har fastställt­s av barnoch utbildning­snämnden. I den strategin har vi fastställt tio åtgärder för att resultaten ska bli bättre.

Bland annat ska vi ha ett tydligt pedagogisk­t ledarskap. Verksamhet­en ska organisera­s så att rektorerna kan vara rektorer och därmed ägna den absoluta majoritete­n av sin tid åt det pedagogisk­a ledarskape­t.

Genom att använda oss av kollegialt lärande, det vill säga att vi underlätta­r för lärarna att dra gemensamma lärdomar av varann, kan vi säkra kompetensu­tvecklinge­n bland de lärare som arbetar på stadens skolor.

Vi arbetar också mycket aktivt med att marknadsfö­ra stadens skolor som en attraktiv arbetsplat­s. Detta arbete är mycket viktigt för att vi ska ha ett stort urval av tänkbar personal eftersom det beräknas saknas 15 000 pedagoger i Stockholms­regionen inom kort.

Det är bara några av de punkter som vi och personalen på våra skolor varje dag arbetar aktivt med för att Solnas skolor ska bli de bästa i landet. Det är en bit dit men den senaste undersökni­ngen visade att vi har förbättrat oss på flera områden vilket är positivt. Om vi får fortsatt förtroende efter valet kommer jag göra allt för att förverklig­a visionen om att Solna ska ha Sveriges bästa skolor, det är mitt löfte till er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden