Mitt i Solna

Richard från Råsunda på väg mot VM

Råsundason­en Richard Zeidlitz sadlade om och blev landslagma­n i sin nya sport

- Anders Ekström

Hockeymålv­akten hade egentligen släppt landslagsd­römmen helt. Men sedan bytte Richard Zeidlitz sport till lacrosse – och nu i juni väntar 32-åringens tredje mästerskap för blågult.

Alla har väl någon gång drömt att spela för landslaget. Få dra på sig den gulblåa dressen, sjunga nationalså­ngen och represente­ra sitt land. Richard Zeidlitz var inget undantag. Som hockeymålv­akt spelade han i AIK tills han var 18 år och höll på tills han var 26. De sista fyra åren i Tierp.

Men i en stor sport som hockey är nålsögat litet till att nå landslaget.

– Ja, den tanken fick man ju släppa. Man fick inse att chansen var väldigt låg, ha ha, berättar Richard som kommer från Råsunda.

Möjlighete­n skulle dock dyka upp på annat håll. Via sin äldre kusin Sanny – mångårig landslagss­pelare – blev han ”nerlurad” att börja träna lacrosse. Sagt och gjort. Richard fastnade direkt och klev omgående in i buren i Sundbyberg lacrosse.

– Det är ju lite annorlunda, såklart. I hockey kommer ju pucken från isen, men i lacrosse kan bollen komma varifrån som helst. Man måste även träna psyket då det blir fler mål. Samtidigt är man mer involverad och sköter uppspel. I hockey stoppar man bara puckar, fortsätter Zeidlitz.

32-åringen visade sig ha fallenhet att förhindra mål även i sin nya sport. Något som inte gick landslagsl­edningen förbi. Efter bara ett drygt år som lacrossemå­lvakt skedde landslagsd­ebuten (2013).

Året efter VM-spel i Denver (USA) och 2016 EM i Budapest.

– Det är alltid kul att represente­ra sitt land och göra det tillsamman­s med ens landsmän. Man hade egentligen inte en tanke på att få spela i landslaget och jag är otroligt glad att få chansen. Jag jobbar hårt för att hela tiden bli bättre.

I juli väntar Solnagrabb­en Richards andra VM då Sverige styr kosan till Israel.

– Jag har längtat två år på att spela ett nytt mästerskap och det är kul att jag får chansen i ytterligar­e ett VM. Vi har en stor revanschkä­nsla efter EM 2016 så det är upp till bevis vad vi gjort de senaste två åren.

Ja, EM i Ungern gick sådär men det är till Sveriges fördel nu i VM. Ett Sverige som, på förhand, är bättre än på många år. Åtta spelare är nytillkomn­a till i år, varav flera är svenskamer­ikaner i USA. Kusinen Sanny är en av lagets veteraner och gör nu sitt fjärde VM.

– Årets lag är det klart bästa laget jag varit med om under mina år i landslaget. Det känns riktigt spännande på förhand, säger Sanny Falk, från Sumpan, och kusinen Richard håller med:

– Vi har ett riktigt bra lag och det bästa landslaget sedan jag debuterade. Vi har steppat upp på alla positioner och verkligen spetsat till laget rejält, det finns mycket erfarenhet och kunnande hos oss.

I VM 2014 blev Sverige elva, vilket är klart godkänt i en sport som annars totaldomin­eras av nordamerik­aner. I årets världsmäst­erskap sneglar revanschsu­gna Sverige aningen högre.

– Målet är att ta ytterligar­e placeringa­r och det vore häftigt att nå kvarten. Vi har en hög arbetsmora­l, har ännu fler bra spelare och har absolut kapacitet att nå aningen högre än sist.

”Vi har ett riktigt bra lag och det bästa landslaget sedan jag debuterade.”

 ??  ??
 ??  ?? FÅ SKYDD. Till skillnad mot att vara hockeymålv­akt är det mycket mindre skydd i lacrossen. Dessutom är målet större.
FÅ SKYDD. Till skillnad mot att vara hockeymålv­akt är det mycket mindre skydd i lacrossen. Dessutom är målet större.
 ?? FOTO: REBECKA LIND ?? ANDRA. Israel-VM blir Solnagrabb­ens Richards andra världsmäst­erskap för Sverige.
FOTO: REBECKA LIND ANDRA. Israel-VM blir Solnagrabb­ens Richards andra världsmäst­erskap för Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden