Mitt i Sundbyberg

Han skriver tegelstena­r för barn

- Jonas Carlsson

Sundbyberg­sförfattar­en Michael Wianders nya barnbok med komik och galenskap är över sexhundra sidor lång. Men det verkar vara en bok som många barn, särskilt pojkar, slukar med glädje.

Michael Wianders debutbok heter ”Dexter Olssons äventyr, del 1 – morfars hemlighet” och släpptes den 12 september. Efter bara några veckor efter boksläppet har han fått en del reaktioner från vuxna om hur tjock barnboken är.

– Det första folk brukar säga är ”vad tjock den är”. Det första jag frågar då är om de vill ha en stor eller liten godispåse. Är det en bra bok ska den vara lång, säger författare­n Michael Wiander.

Hans mål är att skapa läslust hos barn och att boken är tjock är ingen slump. Tanken är att barnen ska kunna gräva ner sig i boken och stanna där länge.

– Barn har svårt med fokus idag. Med en bok kommer du ned i varv och koncentrer­ar dig. Annars sitter barnen bara med platta och telefon. Det här blir bara värre och värre, säger han.

Samtidigt är boken ingen tegelsten med svårt språk – den ska som sagt väcka läslust.

– Språkligt har jag skrivit den som en film eller serie- tidning. Det är korta kapitel, varje kapitel har bild och det är stor text, förklarar Michael Wiander.

Boken är skriven för både tjejer och killar, men har visat sig träffat rätt hos målgruppen pojkar 8–13 år – en svårflörta­d grupp. På bokmässan som nyligen hölls i Göteborg fick han mycket komplimang­er och barn kom fram och kramade honom. Eventuella farhågor om att tjocklek skulle skrämma läsare verkar inte stämma. Han skenar dock inte iväg, utan poängterar att han varit i kontakt med runt tio procent av läsarna.

– Men är det som de säger är det underbart, säger Michael Wiander.

Att bokens format är annorlunda är klart. Men kanske är också innehållet något som barnen verkligen uppskattar. Att den fyller ett be- hov speciellt hos pojkar.

– Det här är humor och galenskap och äventyr. Det är inte våld, skräck och blod, utan ska vara på en lekfull nivå. Det ska inte vara något de drömmer mardrömmar om, menar författare­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FÖRFATTARE. Michael Wiander har väckt läslust hos barn.
FOTO: PRIVAT FÖRFATTARE. Michael Wiander har väckt läslust hos barn.
 ??  ?? BOK. Debutboken från Michael Wiander.
BOK. Debutboken från Michael Wiander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden