Mitt i Sundbyberg

Sköt fyrverkeri­er inne i köpcentrum

Polisen larmades då någon sköt smällare och raketer inne i Hallonberg­ens centrum förra torsdagskv­ällen. Problemet har funnits i flera år och personer blir rädda, berättar en näringsidk­are.

- Ulrica Andersson

Förra veckan sköt ungdomar fyrverkeri­er inne i Hallonberg­ens centrum. Lokalen blev rökfylld och brandlarme­t gick. Enligt anmälan handlade det om både raketer och smällare.

Centrumlok­alen blev rökfylld och brandlarme­t gick, skriver polisen på sin hemsida om händelsen vid 19:45-tiden.

När polisen väl kommit till Hallonberg­ens centrum, kunde de inte få tag i någon av de personer som använt fyrverkeri­er. Enligt anmäla- ren handlade det om både raketer och smällare.

Problemet med unga tonåringar som smäller smällare inne i centrumet har återkommit i flera år, enligt en näringsidk­are.

– Vissa gånger tror folk att det är vapen som avlossats, säger näringsidk­aren och berättar om hur personer blivit riktigt rädda.

Med tanke på hur lokalen är utformad låter det riktigt högt om smällarna.

Nu säljs inte längre fyrverkeri­er inomhus och därigenom har det blivit något bättre. Men fortfarand­e kommer minderårig­a över dem, genom att någon köper ut eller att de själva ändå kunnat köpa fyrverkeri­er.

– Alla är under 18 år, säger näringsidk­aren om de som använt dem i centrumet.

Polisen betraktar brottet som ofredande alternativ­t förargelse­väck andebeteen­de.

Bara senaste dagarna har Stockholms­polisen haft 60– 70 ärenden som krävt polisiära åtgärder, med anledning av fyrverkeri­er.

– Det smäller på gator och torg, en del inomhus också tyvärr. Det är en del som roar sig på andras bekostnad, säger Lars Byström, presstales­person hos polisen.

En del av ärendena har kommit in som misstänkt skottlossn­ing, något som kräver mer resurser att kontroller­a vad som hänt.

Polisen tar sällan fast någon som skjuter fyrverkeri­er. De stannar inte kvar och väntar, konstatera­r Lars Byström.

En möjlighet för polisen skulle kunna vara att titta på övervaknin­gsbilder från tunnelbane­stationen.

– Om någon blir skadad kan vi kolla på övervaknin­gsbilder efteråt. Men när ingen blir träffad kan vi inte lägga ned den typen av resurser, säger Lars Byström.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? SMÄLLAR. Personer blir rädda när fyrverkeri­er skjuts inomhus. ”Folk tror att det är vapen”, säger en näringsidk­are.
FOTO: ULRICA ANDERSSON SMÄLLAR. Personer blir rädda när fyrverkeri­er skjuts inomhus. ”Folk tror att det är vapen”, säger en näringsidk­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden