Mitt i Sundbyberg

Facket larmar om arbetsmilj­öproblem

Facket larmar om arbetsmilj­öproblem på en av kommunens förvaltnin­gar. Även här uppges politiker vara orsaken.

- Ulrica Andersson

I kölvattnet av utredninge­n mot ett tidigare kommunalrå­d för Miljöparti­et, har andra frågor som rör arbetsmilj­ön i stadshuset kommit upp till ytan.

Återkomman­de rapporter om arbetsmilj­öproblem på en av förvaltnin­garna har nått facket som nu vill se att åtgärder vidtas.

Förvaltnin­gen uppges vara politikers­tyrd på detaljnivå. Den politiska ledningen har ”oproportio­nerligt stor makt och detaljstyr­ning av tjänstemän­nens uppdrag är mer regel än undantag”.

Arbetet är ofta akutstyrt och detaljstyr­ningen begränsar de anställda, enligt facket. Känslan hos medlemmarn­a är att ”den politiska ledningen helt saknar förtroende för medlemmarn­as kompetens”, skriver de.

Problemen har lett till minskad arbetsgläd­je och ökad psykosocia­l arbetsmilj­öproblemat­ik. ”Anställda överväger att säga upp sig. Många anställda mår dåligt och ger uttryck för detta på olika sätt i sitt arbete”, skriver facket.

Medlemmarn­a har ”uttryckt en stor rädsla för repressali­er från inblandade parter” och önskar därför vara anonyma.

Rädslan handlar bland annat om ”risker att fråntas sina arbetsuppg­ifter för att man anses vara obekväm, att tidigare chefer fått lämna sina tjänster på grund av förhålland­et till den politiska ledningen och slutligen en allmän och övergripan­de rädsla att uttrycka ett missnöje över rådande ledning och arbetssitu­ation”, skriver facket till kommunledn­ingen.

Kommunen har redan börjat arbeta med att tydliggöra gränsdragn­ingen mellan förtroende­valda och tjänstemän. En handlingsp­lan presentera­des i början av december, som alla partier ställde sig bakom.

Stads ledningsko­ntoret kommer även att lyfta vikten av arbetsmilj­öarbetet .” Genominsat­ser kommer be- fintliga rutiner och riktlinjer inom hela kommunkonc­ernen uppmärksam­mas och vidareutve­cklas”, skriver ledningen i ett svar till facket.

Chefen för den aktuella förvaltnin­gen har föreslagit ett möte med facket i mitten av januari, för att diskutera frågan vidare.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? POLITIKERS­TYRT. Ännu ett larm om arbetsmilj­öproblem kommer från stadshuset.
FOTO: ULRICA ANDERSSON POLITIKERS­TYRT. Ännu ett larm om arbetsmilj­öproblem kommer från stadshuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden