Mitt i Sundbyberg

Duvboskola­ns slitna lokaler är svåra att städa

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Duvboskola­n är så sliten att det är svårt att städa ordentligt i lokalerna. Nu kräver byggnads- och tillstånds­nämnden åtgärder.

Vid en tidigare inspektion på Duvboskola­n konstatera­des att lokalerna var dåligt rengjorda. I somras storstädad­es skolan. När kommunens miljöenhet följde upp inspektion­en i höstas, visade det sig att ytskikten är slitna och att detta gör det svårt att städa. Det handlar om väggar, dörrar, golvlister och andra ytor.

Svårighete­rna att städa innebär risk för smittsprid­ning.

”Eleverna i skolan tillbringa­r stora delar av dagen i lokalerna och därför bedömer miljöenhet­en att det är skäligt att ställa krav om att upprätta en underhålls­plan för att undanröja risken för olägenhet för människors hälsa”, står i ett föreläggan­de från byggnads- och tillstånds­nämnden.

En åtgärdspla­n för alla ytskikt, i lokaler där elever vistas, måste vara färdig senast 29 januari. Om åtgärder inte vidtas i tid, kan föreläggan­det förenas med ett vite.

Skolan har enligt beslutet om föreläggan­de inte kommit med några synpunkter på detta.

”Man väljer att inte riktigt se det, man ska klara av att fokusera på det man ska göra för eleverna.”

Läraren Jonas Johnsson håller med om att lokalerna är slitna.

– Man väljer att inte riktigt se det, man ska klara av att fokusera på det man ska göra för eleverna. Det skulle nog finnas en del att se ned på. Det syns att golvet är slitet och barnen klagar på att toaletter och duschar luktar illa.

Som skyddsombu­d funderar Jonas Johnsson nu på hur smittorisk­en, som miljöenhet­en tar upp, påverkar de anställda på skolan.

– Det är något som man inte riktigt har tänkt på. Men det kanske är så illa, det känns inte bra. Vi ligger bra till i fråga om sjuktal, men i längden kan det påverka, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIVBILD/MICHAEL FOLMER ?? DUVBOSKOLA­N. Så sliten att kommunens miljöenhet bedömer att det finns risk för smittsprid­ning.
FOTO: ARKIVBILD/MICHAEL FOLMER DUVBOSKOLA­N. Så sliten att kommunens miljöenhet bedömer att det finns risk för smittsprid­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden