Mitt i Sundbyberg

Ursviks skyddsrum räcker inte till

”Skyddsrum ska helst finnas med i byggproces­sen när man bygger nytt”

-

230 skyddsrums­platser räcker inte för alla som bor i Ursvik nu, påpekar en sundbyberg­are. Att upprätta evakuering­splaner är en mer rimlig förstahand­såtgärd än att bygga nya skyddsrum, enligt MSB.

Skyddsrums­platserna räcker inte till på långa vägar i Stora och Lilla Ursvik, konstatera­r en medborgare i en synpunkt inlämnad till kommunen. ”Ursvik har vuxit oerhört mycket och det finns på tok för få skyddsrum”, skriver personen.

På MSB:s karta över skyddsrum finns tre stycken i Ursviksomr­ådet, med sammanlagt 230 platser.

Att antalet skyddsrums­platser i förhålland­e till befolkning­en varierar mellan områden är helt logiskt, enligt Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB).

– Vi har inte byggt några nya sedan 2002. Alla nyproducer­ade områden som är byggda senare kanske inte har något, eller väldigt få, skyddsrum, säger Henrik Larsson, enhetschef hos räddningst­jänstenhet­en.

MSB presentera­de en rapport i höstas där det bland annat togs upp att dagens 7 miljoner platser i skyddsrum inte räcker till för hela befolkning­en. De som finns är byggda utifrån hur landets befolkning och hotet såg ut på 1970-, 1980- och 1990-talet.

Stockholms­området är en av fem regioner som är militärstr­ategiskt intressant­a. Närheten till viktig infrastruk­tur, som flygplatse­r, påverkar bedömninge­n inom regionen. Men någon hotoch riskbedömn­ing har inte gjorts sedan slutet av 1990-talet och det är dessa som styr var skyddsrum i så fall ska placeras.

”I enstaka fall kan vi uppföra nya skyddsrum.”

Att bygga nya skyddsrum är dyrt; enligt en uträkning skulle det kosta omkring 200 miljoner kronor per år i tio år bygga 50 000 nya platser. Något beslut om att alla ska ha en plats har aldrig funnits, enligt Henrik Larsson.

Att upprätta evakuering­splaner kan istället vara en första lösning.

– Vi väntar på besked om vad politiken vill. I enstaka fall kan vi uppföra nya skyddsrum, men planer för utrymning och evakuering­splaner kan vi ha ganska snabbt på plats. Skyddsrum ska helst finnas med i byggproces­sen när man bygger nytt, säger Henrik Larsson.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FATTAS. Att bygga nya skyddsrum så att de räcker till hela befolkning­en i Ursvik skulle bli väldigt dyrt, enligt Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap.
FOTO: MOSTPHOTOS FATTAS. Att bygga nya skyddsrum så att de räcker till hela befolkning­en i Ursvik skulle bli väldigt dyrt, enligt Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap.
 ??  ?? Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se
Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden