Mitt i Sundbyberg

Barn bitet på förskola

-

Ett barn blev bitet två gånger i ansiktet på en förskola i Sundbyberg. Kommunen medger att förskolan har brustit i uppsikt och att föräldrarn­a skulle ha kontaktats på en gång.

En anmälan skickades in av barnets föräldrar i slutet av november. Föräldrarn­a anser att förskolan har brustit i sin tillsyn.

I september fick ena föräldern ett samtal vid lunchtid om att barnet har blivit bitet av ett annat barn ett par timmar tidigare. Pedagogen som ringde sa att det inte var så farligt och att föräldrarn­a kunde komma och hämta barnet vid klockan 16 som vanligt, enligt föräldern.

”När vi väl kommer in ser vi att [barnet] har blivit biten två gånger på varsin sida av ansiktet och har rivsår. [Barnet] är nästan oigenkännl­ig, [barnets] ansikte har svullnat upp ordentligt och min fru bryter ihop och gråter”, står i anmälan.

Barnen hade rykt ihop på lekplatsen och personalen hade särat på dem. Men enligt föräldern kan inte deras barn ha hunnit bli bitet två gånger, om personalen hade haft tillräckli­g uppsikt.

Personalen ska ha avrått föräldrarn­a från att åka till sjukhus. De åkte i alla fall och fick penicillin för sex veckor utskrivet.

Föräldrarn­a har bytt förskola för sitt barn, men vill göra en anmälan så att inte något annat barn ska råka ut för samma sak.

Skolinspek­tionen har beslutat att kommunen ska vidta en egen utredning av händelsen. Resultatet och eventuella vidtagna åtgärder ska redovisas senast 8 januari.

När förvaltnin­gen blev kontaktade av föräldrarn­a samma dag som händelsen, beslutade förskolech­efen att en utredning skulle inledas. ”Förskolech­efens utredning har visat att vissa brister förelegat men att åtgärder vidtagits”, skriver kommunen till Skolinspek­tionen.

Efter händelsen uppges förskolan ha förbättrat uppsikten av barnen. Utifrån omständigh­eter som framkom- mit borde uppsikten ha varit bättre, enligt kommunen.

”Rutinerna för den här typen av uppsikt har förtydliga­ts i personalgr­uppen”, skriver de.

Klagomålet diarieförd­es först 5 december. Verksamhet­schefen kommer att gå igenom rutinerna för detta på nästa chefsmöte.

”Rutinerna för den här typen av uppsikt har förtydliga­ts i personalgr­uppen.”

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? UTREDNING. Skolinspek­tionen tittar på vad som hänt när ett barn blev bitet på en kommunal förskola i Sundbyberg.
FOTO: MOSTPHOTOS UTREDNING. Skolinspek­tionen tittar på vad som hänt när ett barn blev bitet på en kommunal förskola i Sundbyberg.
 ??  ?? Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se
Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden