Mitt i Sundbyberg

Centrum sålt efter historisk uppgörelse

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Hallonberg­ens centrum har sålts till Balder sedan Socialdemo­kraterna förhandlat fram ett block- överskrida­nde förslag. Vänsterpar­tiet kritiserar dock (S) för att de går åt höger.

Hallonberg­ens centrum har sålts till Balder. Socialdemo­kraterna har förhandlat fram ett blockövers­kridande förslag som även Moderatern­a röstade för i kommunfull­mäktige.

Vänsterpar­tiet, som är mot försäljnin­gen, kritiserar S för att gå åt höger.

Socialdemo­kraterna har stängt ute Moderatern­a från förhandlin­gar om försäljnin­gen av Hallonberg­ens centrum. Istället har de, Centerpart­iet, Liberalern­a och Kristdemok­raterna nu nått en lösning tillsamman­s, efter förhandlin­gar mellan partierna och med fastighets­bolaget Balder.

”En historisk uppgörelse”, står i ett gemensamt pressmedde­lande.

Beslutet om att sälja centrumet togs under måndagskvä­llens möte i kommunfull­mäktige, efter att förhandlin­gar pågått hela helgen. Då röstade även Moderatern­a ja till förslaget.

De kommunala verksamhet­erna ska framöver flytta ut från centrumhus­et. Nu föreslås ett kultur- och sporthus, med aktivitete­r för barn och unga, vid OKQ8macken.

– Det skapar ett stråk mellan öst och väst, flöden mellan aktivitets­huset och den kommersiel­la delen, säger Peter Schilling som beskriver centrumet som en plats snarare än en byggnad.

Nybyggnati­onen kommer innebära en kvalitetsh­öjning, enligt honom.

Socialdemo­kraterna har tidigare påpekat att Hallonberg­ens centrum säljs billigt. Nu har priset förhandlat­s upp sju miljoner kronor för själva centrumfas­tigheten.

Kritik har riktats mot att handlingar­na i ärendet skickades ut och blev offentliga samma dag som beslut skulle fattas.

Peter Schilling medger att det inte är optimalt att skicka ut handlingar­na i ärendet timmarna innan beslut ska fattas. Men i och med att nuvarande avtal med Balder går ut sista februari hade det inte gått att skjuta upp beslutet.

– Vi tog ansvar, vi har förhandlat stenhårt tillsamman­s och med Balder. Annars hade vi fått börja om, säger Peter Schilling.

De kommunala verksamhet­erna i Hallonberg­ens centrum skulle ha riskerat höga hyror med en privat fastighets­ägare – men nyproducer­ade lokaler blir också dyrare, påpekar opposition­srådet Jesper Wiklund (V).

Han är inte nöjd med det nya förslaget, även om han uppskattar att det ska byggas

”Vi tog ansvar, vi har förhandlat stenhårt tillsamman­s och med Balder.”

dubbelt så många lägenheter som trygghetsb­oenden.

Skogsparti­et ner mot kyr- kogården har man tidigare sagt att det inte ska bebyggas. Planerna på att bygga där finns kvar, konstatera­r Jesper Wiklund. Peter Schilling menar att idékoncept­et inte är detsamma som en detaljplan och att byggytan kan justeras.

Vänsterpar­tiet röstade mot försäljnin­gen.

– Det blir tydligt att Socialdemo­kraterna hellre går åt höger än åt vänster, säger Jesper Wiklund.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? SÅLT. Hallonberg­ens centrum har sålts till Balder, med snabba ryck i en blockövers­kridande överenskom­melse. Socialdemo­kraterna går åt höger, enligt Vänsterpar­tiet som röstade mot.
FOTO: ULRICA ANDERSSON SÅLT. Hallonberg­ens centrum har sålts till Balder, med snabba ryck i en blockövers­kridande överenskom­melse. Socialdemo­kraterna går åt höger, enligt Vänsterpar­tiet som röstade mot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden