Mitt i Sundbyberg

Spadtag för tvärbanans Kistagren

- Ellinor Prawitz

Nu har första spadtaget vid Bromma Blocks för tvärbanans nya Kistagren tagits. Den som undrar över kaos i morgonrusn­ingen på Ulvsundavä­gen till följd av bygget behöver inte oroa sig – SL lovar att biltrafike­n ska rulla som vanligt under byggtiden.

Efter lång väntan och grönblåa överenskom­mer ska nu tvärbanans nya Kistagren börja byggas.

Klockan 11, i måndags, stod flera politiker, däribland trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) och trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP), uppradade vid Bromma Blocks för att ta det spadtag som ska symboliser­a startskott­et för den nya linjen.

Den nya Kistagrene­n kommer knyta an till tvärbanans befintliga station Norra Ulvsunda och sedan passera bland annat de nya stationern­a Bromma Blocks, Bromma flygplats och Solvalla på sin väg vidare till Kista och Helenelund. Den första delen, från Norra Ulvsunda till Ursvik beräknas stå klar till 2021.

I det arbete som nu påbörjas ska andra halvan av den bro, som sedan flera år stått som ett monument invid Ulvsundavä­gen, byggas klart. Och de som varje dag åker längs med den hårdtrafik­erade Ulvsundavä­gen behöver inte oroa sig för några extra köer till följd av tvärbaneby­gget. Andra halvan av bron kommer att byggas vid sidan av vägen och sedan lyftas på plats i sin helhet.

– Medan den lyfts på plats så blir det ett stopp i trafiken, det beräknar man kommer vara i ungefär sex timmar. Man kommer göra det här nattetid när trafiken blir som minst påverkad. Det här kommer ske nån gång till hösten sannolikt oktober, november, säger Claes Keisu, på SL:s presstjäns­t.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KLART. Nu ska den halvfärdig­a bron invid Bromma Blocks till sist bli helt färdigstäl­ld.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON KLART. Nu ska den halvfärdig­a bron invid Bromma Blocks till sist bli helt färdigstäl­ld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden