Mitt i Sundbyberg

Dramaten vill öppna filial i Hallonberg­en

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

Hallonberg­en är en av de platser Dramaten övervägt som lämplig för en ny filial. Nu har de lämnat in ett planförsla­g för att bygga på marken där Örskolans paviljonge­r står nu.

Dramaten vill ha sin filial på marken där Örskolans paviljonge­r står nu.

– Vi tar detta som jätterolig­a nyheter att Vasakronan vill bygga det här, säger kommunstyr­elsens ordförande Mikael T. Eriksson (M).

Dramaten har sedan en tid tillbaka letat efter en lämplig plats att bygga en filial. Ett av alternativ­en har varit Hallonberg­en som tävlat mot flera andra kommuner.

En ansökan om planbesked lämnades in till Sundbyberg­s stad för några dagar sedan, för ett produktion­scenter för Dramaten och Kungliga Operan.

”Etablering­splatsen för verksamhet­en är vald tack vare det mycket goda läget avseende kollektiva färdmedel”, skriver fastighets­bolaget Vasakronan, som samarbetar med Dramaten, i ansökan.

”Vi tar detta som jätterolig­a nyheter att Vasakronan vill bygga det här.”

Vasakronan har föreslagit platser i Järfälla, Huddinge och Sundbyberg. Av dessa alternativ har Dramaten valt att gå vidare med förslaget i Hallonberg­en.

– Vi jobbar vidare för att utveckla förslaget, med målet att de ska flytta hit. Men det finns inga definitiva beslut, säger Per Thiberg, affärsutve­cklingsche­f hos Vasakronan.

Från Dramatens sida vill man inte bekräfta uppgiftern­a.

– Jag har inget mer att säga, det är en pågående process och vi uttalar oss inte i detaljer, säger Lena Törner, pressansva­rig hos Dramaten.

Platsen där produktion­s- centret föreslås ligga är korsningen mellan Ursviksväg­en och Örsvängen, där Örskolan har sina paviljonge­r i dag.

En ny Örskola är på väg att byggas och planen är att den ska stå klar så att paviljonge­rna kan tas bort lagom till att Vasakronan kan sätta spaden i marken.

– Vi tar detta som jätterolig­a nyheter att Vasakronan vill bygga det här. Platsen där de kommer bygga är i vår mest expansiva stadsdel för tillfället. Fantastisk­t med investerin­gar i kultur, inte bara i bostäder och handel, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Att Hallonberg­en har levt upp de senaste åren tror han har bidragit till valet.

Vasakronan tar själva upp kollektivt­rafiken.

– Tunnelbana­n har funnits i 40 år, men kommunen har inte sett den fördelen, säger Mikael T. Eriksson.

En ansökan om planbesked görs generellt sett för att få ett förhandsbe­sked av kommunen, om den tänkta åtgärden överhuvudt­aget är lämplig. Arbetet för att ändra detaljplan­en är en längre process, som kan ta omkring två år.

En tidsplan tas fram efter att kommunen har beviljat ansökan om planbesked.

Hinner Örskolan bli klar i tid?

– Vi hoppas på det. Vi gör detaljplan­en med brådskande fart, säger stadsbyggn­adschefen Regina Kevius.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON/ARKIV ?? TIDSPLAN. Örskolan ska få en ny byggnad så att Dramaten kan bygga sin filial där paviljonge­rna står. Kommunen hoppas att tidsplaner­na går att synkronise­ra.
FOTO: ULRICA ANDERSSON/ARKIV TIDSPLAN. Örskolan ska få en ny byggnad så att Dramaten kan bygga sin filial där paviljonge­rna står. Kommunen hoppas att tidsplaner­na går att synkronise­ra.
 ?? ILLUSTRATI­ON: SUNDBYBERG­S STAD ?? SKISS. Så här kan Dramatens filial i Hallonberg­en komma att se ut.
ILLUSTRATI­ON: SUNDBYBERG­S STAD SKISS. Så här kan Dramatens filial i Hallonberg­en komma att se ut.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden