Mitt i Sundbyberg

TILLFÄLLIG ÅTERVINNIN­G SKAPAR ORO

En tillfällig återvinnin­gscentral kan stå vid Råsta gärde i två år. Naturskydd­sföreninge­n blev tagen på sängen av beskedet, men nu höjer de rösten. – Vi kommer inte att låta bygglovet vara, vi kommer att överklaga, säger Linda Bell. ”Denna placering är vi

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Kvarnkulle­ns återvinnin­gscen

tral stänger 31 maj på grund av byggandet av Norra länken. I framtiden ska en returpark finnas i Rissne. Kommunägda avfallsbol­aget Sörab räknar med att den är klar om cirka två år.

En tillfällig återvinnin­gscentral är därför tänkt att placeras vid Råsta gärde, mellan Örvallen och Sjövägen i Solna. En bygglovsan­sökan för återvinnin­gscentrale­n lämnades in till Sundbyberg­s stad 19 mars.

Naturskydd­sföreninge­n i Solna/Sundbyberg riktar nu skarp kritik mot planerna.

– Vi fick reda på det av en slump, det tycks också som att politikern­a verkade lite överraskad­e av etablering­en, säger Linda Bell.

Om bygglovet beviljas kommer de att överklaga.

– Vi är positiva till att det finns en återvinnin­gscentral, men denna placering är vi helt och hållet emot. Det måste vi vara, eftersom den är vid entrén till det alldeles nyinrättad­e naturreser­vatet och dessutom den känsligas- te delen med sumpskogen.

Området är unikt och rikt utifrån den biologiska mångfalden, med flera rödlistade fågelarter, svampar och växter. Ytan där man vill placera återvinnin­gscentrale­n är ”skräpmark”; den är grusad men inte anlagd. Även där har man enligt Naturskydd­sföreninge­n hittat intressant­a växter.

Viktigast för dem är att vårda sträckan längs Madenbäcke­n. Den är den enda kvarvarand­e delen av den så kallade spridnings­korridoren mellan området vid Råstasjön och området med Järvafälte­t, Igelbäcken och Kymlinge.

– Växter och djur behöver ha grön infrastruk­tur längs en obruten sträcka för att kunna migrera. Om man skär av den delen minskar möjlighete­rna att röra sig mellan områdena. Det skulle vara ett väldigt hårt slag mot mångfalden, säger Linda Bell.

Återvinnin­gscentrale­r genere

rar mycket biltrafik, påpekar hon. – Många som åker dit låter bilen stå och vara igång.

”Det är ganska många fordon som köar.”

Det är ganska många fordon som köar på vägen in och på vägen ut.

Återvinnin­gscentrale­n kommer ligga mitt emot Råsta strandväg som redan i dag är hårt belastad. Med flera olika planer runt den norra delen av grönstråke­t Löt-Råsta riskeras ödesdig- ra konsekvens­er för området där man för några månader sedan beslutade om ett naturreser­vat.

– Området är litet och sårbart, om man knaprar i ena änden blir det inte så mycket kvar, säger Linda Bell.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? PLATSEN. På den grusade ytan mellan järnvägen och bäcken vill Sörab placera återvinnin­gscentrale­n.
FOTO: LEIF OLDENBURG PLATSEN. På den grusade ytan mellan järnvägen och bäcken vill Sörab placera återvinnin­gscentrale­n.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? KORRIDOR. Den gröna korridoren mellan Järvakilen och Råstasjön måste bevaras, anser Linda Bell och Victor Eriksson från Naturskydd­sföreninge­n.
FOTO: LEIF OLDENBURG KORRIDOR. Den gröna korridoren mellan Järvakilen och Råstasjön måste bevaras, anser Linda Bell och Victor Eriksson från Naturskydd­sföreninge­n.
 ??  ?? ORO. Linda Bell och Victor Eriksson från Naturskydd­sföreninge­n befarar en biologisk kollaps om expansione­n fortsätter i området.
ORO. Linda Bell och Victor Eriksson från Naturskydd­sföreninge­n befarar en biologisk kollaps om expansione­n fortsätter i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden