Mitt i Sundbyberg

Svårt att hitta ett alternativ till Råsta gärde

- Ulrica Andersson

Ärendet med återvinnin­gscentrale­n ligger nu hos byggnads- och tillstånds­nämnden i Sundbyberg, som kräver kompletter­ingar angående hur miljön vid Råsta gärde påverkas.

– Det borde inte vara något problem, säger Beatrice Tjärnhell hos Sörab.

Emelie Tillegård (MP) är nyvald nämndordfö­rande och började sätta sig in i det förra veckan. Hittills kan hon konstatera att underlaget från Sörab inte är fullgott.

– Vi kommer att begära in kompletter­ande hand- lingar, till exempel i fråga om miljöpåver­kan, säger hon.

Än så länge finns det inga färdiga alternativ­a lösningar.

Miljöparti­et i Solna ser precis som Naturskydd­sföreninge­n risker med placeringe­n på Råsta gärde. Dagvattenh­anteringen befaras påverka Råstasjön och återvinnin­gscentrale­n leder till mer trafik, på samma plats som trafiken till Friends Arena eller Mall of Scandinavi­a – dessutom vid samma tidpunkter under helgen, befarar deras opposition­sråd Bernhard Huber.

– Vi kan inte göra så mycket, förutom att uppmuntra förvaltnin­gen att kontakta Sundbyberg, säger han.

Bernhard Huber ser återvinnin­gscentrale­n som en gemensam angelägenh­et och välkomnar den till Solna, om det skulle finnas en mer lämplig plats där. Men i ett avtal mellan Solna stad och Sundbyberg­s stad, står att återvinnin­gscentrale­n ska vara just i Sundbyberg.

Om bygglovet överklagas lär den tillfällig­a återvinnin­gscentrale­n inte stå klar till 31 maj, då Kvarnkulle­n stängs.

– Det kommer med största sannolikhe­t att bli ett glapp, säger Beatrice Tjärnhell, tillförord­nad chef för planering och kommunikat­ion hos Sörab.

Än så länge är det inte klart vart man ska hänvisa vidare. Men alla grovsopor behöver inte samlas på hög hemma under sommaren: Sundbyberg­s- och Solnaborna är välkomna till de övriga av Sörabs återvinnin­gscentrale­r.

”Det kommer med största sannolikhe­t att bli ett glapp.”

Hur ser ni på miljöaspek­ten för en placering vid Råsta gärde?

– Som jag har förstått det så har det varit ett upplag där tidigare. Det ska vara en liten anläggning, väldigt provisoris­k för att kunna hjälpa kommuninvå­narna. Det borde inte vara något problem, säger Beatrice Tjärnhell.

 ?? FOTO: GOOGLE MAPS, GRAFIK: SANNA TUURALA ??
FOTO: GOOGLE MAPS, GRAFIK: SANNA TUURALA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden