Mitt i Tensta

Ta vara på hösten inför vintern

I år verkade det som att sommaren mest satt på avbytarbän­ken. Den gjorde små inhopp men var till största del trött, ofokuserad och lågprester­ande. Många är besvikna. Upprörda. Men i stället för att misströsta kan vi glädja oss åt att hösten officiellt är

-

Frukta inte fallfrukte­n Var noga med att plocka bort all frukt före vintern, både i trädet och på marken. Annars kan eventuella svampspore­r som orsakar sjukdomar övervintra i bladen och frukterna. Bränn eller gräv ner skadade frukter och blad så att de inte sprider sig med vinden. Den oskadade frukten är fritt fram att ta vara på; om du känner att hösten kan behöva ett extra tillskott av god karma kan du fråga en skola, äldredomsh­em eller dylikt om de vill ha lite frukt. Du kan också skänka via sajten aktavara.org. Sök på ”rädda fallfrukte­n”.

Klipp och plantera Nu är det dags att göra sig själv en tjänst genom att sätta nästa års lökar. Smålökar och narcisser av olika slag bör komma i jorden snarast, medan tulpanlöka­r kan planteras så länge du kan få spaden i jorden. Även buskar, rosor, perenner och träd kan du plantera nu. De tar sig ofta bättre om man planterar dem när de har gått i vila.

Pioner och jordgubbsb­last bör klippas nu, för att svampsjukd­omar inte ska kunna övervintra. Perennerna kan däremot vänta till våren, då vatten kan tränga in i de avklippta stjälkarna under vintern och få dem att ruttna. Nu är det också rätt tid att klippa träden; till exempel körsbär, plommon, persika och aprikos samt björk, lönn, avenbok, valnöt och vingnöt. Klipp inte för sent på hösten, sätt i gång direkt!

Erika Lindén Jansson

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LÖVLY! Gör fint före vintern – det kommer du ha igen när våren kommer.
LÖVLY! Gör fint före vintern – det kommer du ha igen när våren kommer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden