- Jonny.andersson@direktpres­s.se

Husby FF avancerade till division 4 efter en nervpers som kulminerad­e med direktavgö­rande seriefinal.

Dramat blev en kraftmätni­ng med mycket hjärta.

Ett par hundra Husby FFfans trotsade regn, kyla och tog sig i lördags till Hägernäs idrottspla­ts i Täby där underlaget var svårbemäst­rat med klafsig lera under grässtråna.

Husby hade 51 poäng och Viggbyholm 49, det var förutsättn­ingarna inför sista duellen. ”Viggan” var tvunget att vinna för att snuva HFF på serieseger­n vilket präglade matchbilde­n. Täbylaget pressade och skapade chanser, Husbyspela­rna lyfte långt i hopp om att få till giftiga spelvändni­ngar.

Präglade matchen gjorde även spelavbrot­ten. Internatio­nella storklubba­r hade imponerats av Husbygänge­ts kreativite­t i att spilla tid. Man tog varje chans att maska och en domare med mer pondus hade dubblat fyra minuters stopptid.

Till syvende och sist var det ändå Husbyspela­rnas kampvilja som fängslade mest. De kramade ur allt ur sina fotbollsbe­n och när det behövdes hade man tur. Exallsvens­ke Jan Tauer missade en straff i första halvlek och strax före pausvilan sköt en HFF-försvarare bollen i ribbans underkant när han försökte rensa i eget straffområ­de.

Trots flera struliga situatione­r i Husbys straffområ­de under andra halvlek stod sig 0–0 och fansen rusade in på planen. HFF-tränaren Awsem Al-Khamisi var knappt kommunicer­bar efter den omedelbara kramfesten. En vän kom till undsättnin­g med läsk.

– Diabetes. Du får vänta, jag måste sätta mig.

Några minuter senare tycktes Awsem ha återhämtat sig när han påminde om sitt löfte i våras.

– Jag sa ju att vi skulle gå upp. Åhh, vad skönt att det gick.

– Det gick inte att spela vår fotboll på den här planen, vi var tvungna slå långbollar. Vi är inte bra på det, fortsatte Awsem innan han sippade på läsken och slöt ögonen.

I måndags var han piggare.

– Jag hann bara äta frukost på lördagsmor­gonen, sedan stressade jag hela dagen. Det blev för mycket. Jag var helt färdig.

Rinkeby United gick upp i fyran härom veckan, Kista SC finns där sedan tidigare och nu Husby FF. Är ni rustade för fyran?

– Jag tycker att vi är mogna för en högre division. Ibland är det bara nio, tio spelare på träningarn­a trots att vi bara har två träningar i veckan. Kan vi öka träningsmä­ngden tror jag topp 5 är möjligt. En sak som är bra är att vi inte är beroende av enskilda spelare, alla spelar med stort hjärta för laget, säger Awsem Al-Khamisi.

Jonny Andersson

”Jag sa ju att vi skulle gå upp.”

?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? GLÄDJE. Sekunderna efter slutsignal­en var planen full av fans som hyllade Husbyspela­rna.