Mitt i Tensta

Kista folkhögsko­la fyller 10 år

– Jag är glad att så många kom och delade den här dagen med oss. Mariam Sherifay, rektor för Kista folkhögsko­la, är nöjd med festen när skolan firade sitt 10-årsjubileu­m.

-

et var dukat och fullsatt i stora salen i Kista folkhögsko­la. Framme vid scenen avlöste festtalarn­a varandra; skolans grundare, lärare och tillresta gäster.

– Jag tyckte det blev så fint och det var verkligen värdigt.

Tidigare på dagen hade Lena Hallengren, riksdagsle­damot, S, och ordförande i Utbildning­sutskottet, varit på besök i skolan och pratade om folkbildni­ng.

– Alla elever var där och hon berättade om folkbildni­ngens historia i Sverige, säger Mariam Sherifay. Det är något specifikt för Norden, att man kan skaffa sig en utbildning som vuxen.

– Det är bra att känna till historien och vilka rättighete­r som finns. En av dessa rättighete­r är rätten till utbildning. Här i Järva finns unga som behöver få en andra chans och det är vår plikt att nå så många som möjligt.

Varje nystartad folkhögsko­la måste ha en etablerad folkhögsko­la som ”fadder”. När Kista folkhögsko­la drog igång för tio år sedan, var det Sjöviks folkhögsko­la i Dalarna som var fadder. Sjövik drivs av baptistkyr- kan. Nu är det Kista folkhögsko­las tur att vara fadder, den här gången åt Paideia, den första folkhögsko­lan med judisk profil. Tills den 1 januari 2019, då folkhögsko­lan får starta i egen regi, är Mariam Sherifay formellt rektor även för Paideia.

– Det går utmärkt att samarbeta och vi gör det redan, säger hon. I vår skola undervisar tre lärare i religionsk­unskap, en har judisk bakgrund, en katolsk och en med muslimsk bakgrund.

Kista folkhögsko­la är Sveriges första, och hittills enda, folkhögsko­la med muslimsk profil. Men där finns plats för flera religioner.

– Vi har verkligen ett gott samarbete och vi lär oss av varandra. Många blandar ihop politik med religion. Men vi kan leva tillsamman­s, det har vi alltid gjort.

Kerstin Gustafsson

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? REKTOR. Kista folkhögsko­las rektor är Mariam Sherifay.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON REKTOR. Kista folkhögsko­las rektor är Mariam Sherifay.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden