Mitt i Tensta

1

-

av 5 uppger att de sover dåligt generellt. Det visar en ny undersökni­ng från Sova. Värst är det bland kvinnorna, där 24 procent uppger att de inte sover bra.

Dålig sömn är oftast ett resultat av många faktorer; såsom sena vanor, för lite dagsljus, störande ljud, skärmanvän­dning, fel säng, för varmt i sovrummet, snarkande partner, och så vidare.

Den främsta orsaken är dock stress och oro, det uppger 47 procent av respondent­erna i undersökni­ngen. Om din stress eller oro håller i sig och stör din vardag är det lämpligt att du uppsöker läkare, så att ni tillsamman­s kan reda ut vad som ligger bakom. Men goda förutsättn­ingar för att somna kan du fixa på egen hand. Såklart rimmar god nattsömn dåligt med blått skärmljus och för starka läslampor. Undvik starkt ljus när du ska gå till sängs överlag, så har hjärnan lättare att koppla att det är natt och sovdags.

En mysig belysning gör att kroppen går ner i varv, men kom ihåg att du också behöver en praktisk belysning. Med praktisk belysning menas att du till exempel ska kunna städa under vinterhalv­året. En ordentlig taklampa brukar räcka. Arbeta i övrigt med väggfasta läslampor intill sängen, som kan riktas på olika sätt. En inte för stark ljusslinga kan ge rummet en mysig belysning.

 ??  ?? STÄMNING. Undvik för tunga dofter – men ge gärna rummet en hint av cederträ.
STÄMNING. Undvik för tunga dofter – men ge gärna rummet en hint av cederträ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden