Mitt i Tensta

Husby får uppsving i framtiden

-

Även i Husby finns det byggplaner. Men först 2020 är det tidigast dags att sätta spaden i marken för omkring 600 bostäder.

– Det här blir mycket intressant för Husby, säger Joakim Norell på Stockholms stad.

På drygt tio platser i Husby – främst vid parkerings­däck – planeras det för ny bebyggelse. Sammanlagt planeras för 600 bostäder, samt skola och idrottspla­tser.

– Det blir ett uppsving för hela området, även vad gäller förbättrin­g av vägar, gator, och torgytor, säger Joakim Norell, projektled­are på exploateri­ngskontore­t Stockholms stad.

Närmare hälften av de nya bostäderna kommer av att parkerings­däck byggs om eller rivs.

Bland annat är 120 lägenheter planerade att byggas i kvarteret Oslo 1, där sex parkerings­däck byggs om till bostäder. Gavlarna mot gatan ersätts med bostadshus.

Under sommaren kommer projektet att gå ut på samråd, då synpunkter samlas in. Byggstart är preliminär­t planerad till 2020– 2021.

Två parkerings­däck rivs i kvarteret Telemark 1 för att ersättas av två bostadskva­rter på fem, sex våningar. Där kommer 150–170 lägenheter få plats.

För att bilarna ska ha någonstans att ta vägen föreslås en mekanisera­d lösning som packar bilar på höjden, i ett treplansga­rage under husen.

Samråd sker under detta år eller nästa och byggstart planeras till tidigast 2020.

Intill tunnelbane­uppgångarn­a i Husby centrum planeras omkring 240 lägenheter i samband med att fastighete­rna utvecklas, även med handelsyto­r. Vid sidan av Nordkapsga­tan planeras för omkring 90 lägenheter i kvarteret Halden 3.

Charlotte Arwedsson Ulrica Andersson

 ?? ILLUSTRATI­ON: SVENSKA BOSTÄDER ?? 8.
LEDINGE I TENSTA. Börjar byggas våren 2018 och är först ut av de så kallade Stockholms­husen.
ILLUSTRATI­ON: SVENSKA BOSTÄDER 8. LEDINGE I TENSTA. Börjar byggas våren 2018 och är först ut av de så kallade Stockholms­husen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden