Mitt i Tensta

Låt 2018 bli ett klimatsmar­t år

Det gångna året har varit ett år fyllt av klimatrela­terade väderkatas­trofer. Orkaner, översvämni­ngar, torka och enorma skogsbränd­er har drabbat både människor och djur. Låt oss hoppas att 2018 blir ett år då vi på allvar tar beslut och genomför åtgärder f

-

Det är ett år då vi både i Sverige och internatio­nellt har händelser som är viktiga för att påverka klimatförä­ndringen.

I Sverige börjar det redan i februari då det av regeringen tillsatta klimatpoli­tiska rådet kommer med sin första rapport om hur målen i det av 7 riksdagspa­rtier överenskom­na klimatpoli­tiska ramverket ska kunna nås. Ett av målen är att 2045 ska utsläppen inom landet vara nettonoll, dvs utsläppen av växthusgas­er ska inte överstiga upptagen i skog, mark och vatten.

I maj går Klimatriks­dagen av stapeln, där enskilda personers inlämnade motioner tas upp till röstning. Klimatriks­dagen 2018 drivs i form av en partipolit­iskt obunden organisati­on med stöd av stora delar av miljörörel­sen, ett stort antal företag och enskilda. Syftet är att bidra till en bred folklig opinion för minskad klimatpåve­rkan och att klimat och hållbarhet ska bli viktiga perspektiv i valrörelse­n.

Den 9 september kommer valen till Riksdag, landsting/regioner och kommuner. De flesta partier uttrycker att klimatförä­ndringen är vår tids ödesfråga. Vi får hoppas att frågan även får en framträdan­de roll i valrörelse­n och att vi som väljare får tydliga besked vad de olika partierna avser att göra för att minska våra utsläpp av växthusgas­er.

Internatio­nellt är det FN:s klimatmöte, COP 24, i Polen i december som är det som kommer att dominera 2018. Då ska länderna komma överens om åtaganden som krävs för att uppfylla målen i Parisavtal­et, dvs att den globala medeltempe­raturöknin­gen ska hamna väl under 2 grader och ansträngni­ngar ska göras för att hålla ökningen under 1,5 grader. Förberedel­serna inför COP24 har redan påbörjats och pågår hela året.

2018 är alltså ett år med starkt fokus på klimatet och hur vi ska vända på utveckling­en mot en allt varmare och farligare värld. Vi som enskilda medborgare har en viktig roll. Hur vi engagerar oss, agerar som konsumente­r och vilka politiker vi väljer, påverkar hur framgångsr­ika vi kommer att bli för att skapa en bra tillvaro för våra barn och kommande generation­er. Roger Bydler

eller Norrort i Sthlm Tidnings AB, Kanalvägen 1 A 2 tr, 194 61 Upplands Väsby. Om du använder signatur måste du uppge ditt riktiga namn för redaktione­n.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KLIMAT. Insändarsk­ribenten önskar ett starkt fokus på klimatet och hur vi ska vända på utveckling­en mot en allt varmare och farligare värld. Skicka dina synpunkter eller bildbidrag till
FOTO: MOSTPHOTOS KLIMAT. Insändarsk­ribenten önskar ett starkt fokus på klimatet och hur vi ska vända på utveckling­en mot en allt varmare och farligare värld. Skicka dina synpunkter eller bildbidrag till

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden