Mitt i Tensta

Nu är trycket stort på gymmen i Järva

Det är januari månad och det innebär att Kistas gym får flera nya medlemmar. På både Actic och Friskis och Svettis märks det att folk är träningssu­gna just nu.

- Jonas Carlsson

Nytt år innebär nya vanor, vilket märks på gymmen i Kista. – Jag tror det beror på att man ser den här tiden som en omstart, säger Sam Barjami som arbetar på Friskis och Svettis.

På flera gym i Kista märks det av att det är januari och att många börjar om på nytt blad.

– Det är många som sätter i gång nu. Jag tror det beror på att man ser den här tiden som en omstart, säger Kistabon Sam Barjami som står i receptione­n på Friskis och Svettis.

Både där och på Actic märks en skillnad i motivation hos folk på den här sidan nyåret.

– Man märker en annan inställnin­g hos folk, de har bestämt sig för att träna. Det är en liten glimt i ögat på dem och de är positivare och gladare, säger Rawaz Madan, platschef och personlig tränare på Actic.

Om januari är månaden då många bestämmer sig för att börja träna, är det ändå en del som efter några månader inte längre har kvar motivation­en att träna. Men de som tränar regelbunde­t har några tips för att hålla i gång.

– Börja med att ta det lugnt och träna det som är kul, inte träna stenhårt fem gånger i veckan och tröttna, säger utövaren Peter Sandberg som jobbar i området och tränar på Friskis och Svettis.

Rawaz Madan, som själv

är personlig tränare på Actic, tycker att man ska ta hjälp av varandra för att verkligen komma i väg och träna.

– Skaffa en personlig tränare, jag har haft en personlig tränare själv. Alternativ­t kan du hitta en träningspa­rtner. Vill inte du gå till gymmet en dag så vill han det. Vill inte han en dag, så vill du det, säger han.

Sam Barjami på Friskis och Svettis har sitt eget knep.

– Jag passar på att träna när jag har ett ärende i närheten av gymmet, säger han. Det finns många fördelar med att träna. Det vet Kistabon Banaz Barzinje som står och tränar tyngdlyftn­ing på Friskis och Svettis.

– Jag tränar för att det är kul och för att hålla koll på min kropp och min vikt. Jag blir pigg, säger Banaz Barzinje.

Både på Actic och Friskis och Svettis tycker personalen sig se att folk är mycket mer hälsomedve­tna i dag jämfört med för ett par år sedan.

– Folk är mer intressera­de av att träna. Det är en generell samhällsfö­rändring, att vi blir mer medvetna om träning, säger Sam Barjami.

”Börja med att ta det lugnt och träna det som är kul.”

 ??  ?? KISTABO. Sam Barjami både bor och arbetar i Kista.
KISTABO. Sam Barjami både bor och arbetar i Kista.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? TYNGDLYFTN­ING. Banaz Barzinje tränar även boxning i en annan lokal.
FOTO: JONAS CARLSSON TYNGDLYFTN­ING. Banaz Barzinje tränar även boxning i en annan lokal.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? ANSVARIG. Rawaz Mardan är platschef och personlig tränare på Actic.
FOTO: JONAS CARLSSON ANSVARIG. Rawaz Mardan är platschef och personlig tränare på Actic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden