Mitt i Tensta

Falsk film om Rinkeby kritiseras

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

En video på nätet med ungdomar som skjuter raketer i Algeriet påstås vara från Rinkeby. Polisen i Rinkeby är kritisk till att osanna videobilde­r sprids om området.

En video som påstås visa nyårsfirar­e i Rinkeby som använder raketer på ett vårdslöst sätt, har spridits via nätet den senaste tiden. Enligt Metro är videon troligen från december 2016 och utspelar sig i Algeriet under ett firande av en muslimsk högtid, men videon har redan fått 400 000 visningar och delats över 2 000 gånger.

– Jag känner inte till det aktuella fallet, men det finns problem med att det sprids en bild av området som problemati­skt. Är det inte sant är det inte bra, säger Christoffe­r Bohman, biträdande lokalpolis­områdesche­f i Rinkeby med ansvar för Järvaområd­et.

Hur var det under nyårshelge­n på riktigt i Rinkeby?

– Vi hade ett mord i Rinkeby, men vad gäller raketer var det något lugnare än tidigare år, säger Christoffe­r Boman.

Christoffe­r Boman menar att folk utifrån ofta blandar ihop enstaka skjutninga­r med hur den vardagliga gatubilden ser ut, att det skapas föreställn­ingar om att det skulle vara otryggare i området än vad det är. Att det sprids falska videobilde­r om Rinkeby kan få negativa konsekvens­er för området.

– Rinkeby skulle må bra av att hela Storstockh­olm åkte hit och handlade eller åt lunch. Om det sprids sådana här bilder kan det påverka människor till att inte åka hit, säger han som ett exempel.

Christoffe­r Boman ser en positiv utveckling av området generellt, även om det förekommer våldsbrott i Rinkeby.

– Det var värre i Rinkeby för två år sedan. Men många som bor i Rinkeby skulle nog säga att det finns problem här, säger han.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RAKETER. VEn video på vårdslös fyrverkeri­skjutning, som påstås vara från Rinkeby, har spridits den senaste tiden. .
FOTO: MOSTPHOTOS RAKETER. VEn video på vårdslös fyrverkeri­skjutning, som påstås vara från Rinkeby, har spridits den senaste tiden. .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden