Mitt i Tensta

”VI MÅSTE BRYTA VÅLDSTREND­EN”

Polisen dagen efter dödsskjutn­ingen i Rinkeby.

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

”Vi från polisen har en väldigt stor uppgift att bryta den här våldskurva­n”.

– Vi från polisen har en väldigt stor uppgift att bryta den här våldskurva­n, sade Christoffe­r Bohman. Det handlar om grova våldsbrott och mord.

Det var Rinkeby föräldrarå­d som bjudit in till mötet på tisdagseft­ermiddagen.

– Vi har arbetat för att öka tryggheten sedan i maj, men vi behöver hjälp, sade Föräldrarå­dets ordförande Abd Malek Osman. Vi har kallat till möte för att visa vår sorg.

Många Rinkebybor var där; vänner, anhöriga och övriga föräldrar från Rinkeby. Tjänstemän, politiker och representa­nter för föreningsl­ivet.

– Att sitta här en gång till känns för jävligt, ursäkta mitt språkbruk, sade Habane Hassan från Somaliska Riksförbun­det. Jag klandrar inte polisen, men så många olösta mord. Någon måste fällas, så att andra skräms. Vi måste hitta en lösning.

– Det är fruktansvä­rt tragiskt, men det är inte ett lätt problem att lösa, sade stadsdelsd­irektören Ulla Thorslund, som också var närvarande. Vi kommer att starta flera projekt för hjälpa ungdomar att komma vidare i studier eller arbete. Har man en sysselsätt­ning är det lättare att komma in i samhället och inte hamna fel.

Skjutninge­n i en lägenhet i Rinkeby den 28–29 december, ett mord natten till nyårsafton och mordet på måndagskvä­llen utreds separat, enligt Christoffe­r Bohman.

– Men det är inte helt osannolikt att de är kopplade till den konflikt som vi sett framför allt under det senaste året. Och självklart tittar vi på det.

Christoffe­r Bohman menar att det handlar om en konflikt som pågått under flera år.

– Vi försöker nå de personer som finns i den här konflikten, eller i utkanten av den, för att få dem att välja en annan väg. Vi vet att det är väldigt svårt att motivera kriminella personer. Men vi kommer använda hela vårt samhälles verktygslå­da för att se vad vi kan göra för att få dem att lämna.

Mohamed Nur (S), lokalpolit­iker som själv bor i Rinkeby, talade om hur viktigt det är att inte förlora hoppet. Christoffe­r Bohman höll med honom om det.

– Det kanske är futtigt i sammanhang­et, men vi vet inte hur många fler skjutninga­r som hade skett om inte alla ni hade bidragit. Vi har från polisens sida tagit väldigt många vapen och satt många människor i fängelse. Det satsas enorma resurser på sociala insatser.

– Vi kommer verka än mer med lokalsamhä­llet framöver. Vi stärker vår organisati­on, så att vi kan bygga ett Rinkeby där unga har bättre förutsättn­ingar än vad de har idag, sade Christoffe­r Bohman.

 ??  ??
 ??  ?? STÄNGT. Pizzerian som är ett populärt matställe har stängt efter dödsskjutn­ingen på måndagskvä­llen.
STÄNGT. Pizzerian som är ett populärt matställe har stängt efter dödsskjutn­ingen på måndagskvä­llen.
 ??  ?? STOR UPPGIFT. Christoffe­r Bohman lovade att polisen ska utveckla
STOR UPPGIFT. Christoffe­r Bohman lovade att polisen ska utveckla
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden