Mitt i Tensta

Behrang har inspirerat­s av Järva i debutroman

Journalist­en Behrang Behdjou kommer ut med sin första bok ”Gå med mig”. Handlingen i hans debut utspelar sig i Järvaområd­et.

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se 070-78 78 706

Behrang Behdjou bor sedan tre år i Solna, men bodde mellan 1985 och 2015 i Kista. ”Gå med mig” handlar om Josefin från Rinkeby och Andreas från Södermalm som tar en promenad tillsamman­s och till stor del går genom Järvaområd­et. Det har precis tagit slut mellan paret, men romanen är mer än en kärleksrom­an.

– Man får följa deras relation och Josefins uppvaknand­e om samhälle och segregatio­n. Hon ser Andreas som självsäker, men han har också sitt bagage, säger Behrang Behdjou.

Behrang Behdjou, som varit verksam som både journalist och manusförfa­ttare, vill förmedla en känsla av att allt i samhället inte är svart-vitt, oberoende av om du är uppvuxen i Rinkeby eller på Södermalm. Det finns alltid nyanser.

– Samtidigt är det viktigt att se att vi får olika förutsättn­ingar beroende på var vi växer upp och hur vårt sammanhang ser ut. Josefin säger i boken någonting i stil med ”Vi bär samma ryggsäckar längs samma gator” och pratar då om barn som har vuxit upp i de så kallade invandrarf­örorterna, säger han.

Behrang Behdjous yngste son går fortfarand­e i skola i Kista och hans mor och morbror bor fortfarand­e i området. Efter 30 år i Kista har han sin syn på orten.

– Jag tycker Kista och områdena runtom är något mittemella­n innerstad och ytterstad med en fantastisk blandning av människor. Det kan vara fult eller fint, beroende på vem som tittar. Jag gillar att skriva om min hemort och vill ge en så rättvisand­e bild som möjligt, säger Behrang Behdjou.

– Järva är en plats med extremt mycket potential, mycket fantastisk­a människor och talangfull­a, smarta ungar. Problemen är en relativt liten del av allt som Järva är, men måste tas på allvar. Det viktigaste är att inget barn hamnar på efterkälke­n i skolan. Det är det som gör att man fem-tio år senare riskerar att hamna i skiten, säger Behrang Behdjou.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDREAS VON GEGERFELT ?? DEBUTANT. Behrang Behdjou har tidigare skrivit manus och varit verksam som journalist.
FOTO: ANDREAS VON GEGERFELT DEBUTANT. Behrang Behdjou har tidigare skrivit manus och varit verksam som journalist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden