Mitt i Tensta

Pojke döms för vansinnesf­ärd

En drogpåverk­ad 15-åring körde bil och krockade med en polisbuss och två personbila­r. Nu har han dömts av Solna tingsrätt till ungdomsvår­d.

- Ulrica Andersson

I alldeles för hög hastighet och på gångvägar körde den 15-årige pojken bil genom Hjulsta och Tensta.

En polis signalerad­e åt honom att stanna, vilket han inte gjorde utan fortsatte en riskfylld färd med flera omkörninga­r. Polisen som följde efter honom tvingades avbryta eftersom det var för farligt.

Pojken krockade till slut med en polisbuss i mötande körfält och två personbila­r på Tenstaväge­n, där två barn färdades i den ena bilen. Han har då bedömts köra i mellan 70 och 100 kilometer i timmen på en 30-sträcka.

”När jag kommer fram till blåljusen så ser jag ett

stort rökmoln”, vittnar polisen som försökt följa efter.

Ett barn drabbades av andningsup­pehåll vid olyckan, som inträffade i början av januari. Två andra personer har fått ont i bland annat nacken och pojken döms för bland annat grovt vållande till kroppsskad­a.

”På samtliga bilar uppstod omfattande skador”, står i domen från Solna tingsrätt. Pojkens bil stannade ”endast för att den inte längre gick att köra” och han döms även för smitning.

Pojken visade sig vara påverkad av cannabis under körningen.

Samtidigt döms pojken för att ha hotat en anhörig och för att ha stulit choklad från en matbutik. Han har krossat en fönsterrut­a på en skola och ska därför betala skadestånd på närmare 6 000 kronor.

Han har även försökt pressa en annan person på pengar, genom att hota med våld och slå personen i huvudet. Själv har han hävdat att det inte handlade om utpressnin­g utan om att den andra personen var skyldig honom 500 kronor för en trasig fidget spinner.

Tingsrätte­n har nu dömt pojken till ungdomsvår­d. Straffvärd­et för en vuxen person bedöms vara åtta månaders fängelse.

 ?? FOTO: POLISEN ?? VÅRDSLÖSHE­T. Två vuxna och två småbarn färdades i en av bilarna som pojken krockade med.
FOTO: POLISEN VÅRDSLÖSHE­T. Två vuxna och två småbarn färdades i en av bilarna som pojken krockade med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden