Mitt i Tensta

PROJEKT SKA LOCKA FLER KVINNOR TILL CENTRUM

Aktivitete­r ska locka fler kvinnor till Rinkeby centrum Få kvinnor tar sig till Rinkeby centrum. Nu ska två tjejer från Swedish youth networks ändra på det.

- Jonas Carlsson

De ansvariga på Rinkeby centrum tycker att för få kvinnor besöker Rinkeby centrum. Framför allt märks det på centrumets kafé. Nu ska två tjejer från Swedish youth networks ändra på den trenden. Från i lördags och fem veckor framöver blir det aktivitete­r riktade mot kvinnor, som hennamålni­ng, sminkkurse­r och konstutstä­llningar.

– Det är ett litet projekt. Rinkeby centrum tyckte att det var ojämnt med könsfördel­ningen. Vi såg problemati­ken med att det inte var anpassat efter kvinnor, säger Sumaya Okashe som tillsamman­s med Sumaya Rashid driver projektet.

Från Rinkeby centrums ledning är glada över att tjejerna leder projektet. – Det här ska vara ett centrum för alla, där alla känner sig välkomna. Jag tror inte den där fikakultur­en finns bland kvinnor inom vår målgrupp. Vi vill skapa en aktivitet som gör att man vill sätta sig ned och ta en fika, säger Isabel Enberg, marknadsfö­ringskonsu­lt på Rinkeby centrum.

Hon tror att fler kvinnor kan skapa en lugnande effekt i området och en skönare atmosfär. Om mamma, kvinnliga släktingar eller deras vänner syns i centrum, så kanske de som säljer narkotika tycker att det känns lite jobbigare att bedriva verksamhet­en där.

– Vår förhoppnin­g är att få ett mer levande centrum. Ökar vi andelen kvinnor och barn så kan det även bidra till att en del av narkotikaf­örsäljning­en flyttar till andra platser, säger Isabel Enberg.

Den första aktivitete­n var i lördags den gångna helgen. Folk som var där reagerade positivt redan från start.

– Vi hade hennamålni­ng i lördags, man såg resultatet av en trevlig atmosfär när man blandade kvinnor och män. Det var massor av kvinnor här och handlarna var nöjda, säger Isabel Enberg.

Hon nämner flera tänkbara aktivitete­r och samarbeten med aktörer som kan ske i framtiden. Sumaya Okashe och Sumaya Sumaya Rashid är inne just på spåret att det här måste bli något som håller i sig även efter att projektet tar slut efter fem veckor.

– Vi hoppas att det här blir en långvarig grej, att det är någonting som kommer fortsätta. Vi hoppas att det här projektet blir en inspiratio­nskälla för andra, säger Sumaya Okashe.

”Vi såg problemati­ken med att det inte var anpassat efter kvinnor.”

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? VARAKTIGT. Sumaya Okashe är en av dem som driver projektet och hoppas att andra inspireras av det.
FOTO: JONAS CARLSSON VARAKTIGT. Sumaya Okashe är en av dem som driver projektet och hoppas att andra inspireras av det.
 ??  ?? HOPPFULL. Sumaya Okashe vill få fler kvinnor och tjejer till centrum.
HOPPFULL. Sumaya Okashe vill få fler kvinnor och tjejer till centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden