Mitt i Tensta

P

-

å gymmet Formtoppen träffar vi Sally 80 år, tillsamman­s med Lisa Kaptein Kvist, personlig tränare och föreläsare.

– Jag började träna med Lisa för ett år sedan ungefär. Jag har en medfödd höftledssj­ukdom och har genomgått ett antal operatione­r. Efter den senaste för tio år sedan hade jag slarvat med att träna upp mig igen. Det ville jag råda bot på. – Och så ville jag gå ner tio kilo i vikt, berättar Sally. Sally har lyckats med sina mål. Under en långresa till Israel kunde hon hänga med ordentligt på alla trevliga promenader. Och de överflödig­a kilona har försvunnit.

– Man måste inte ha tränat tidigare för att börja på äldre dar. Det viktiga är ett personligt anpassat träningssc­hema. Och att kunna ställa krav på sin PT att vara påläst och up to date när det gäller träning av äldre, säger Lisa.

– Till exempel har det visat sig att träning med fria vikter ger bättre resultat än maskiner, eftersom de stimulerar balansen på ett annat sätt, menar hon.

Man kan också träna av flera olika skäl, inte bara den fysiska vinningen. Gurli, 91 år, som också går hos Lisa, kunde tyvärr inte vara med på intervjun.

Men hon började för något år sedan påhejad av sin familj som trodde att träning skulle göra henne gott. För henne fyller besöken på gymmet även en social funktion. Nu är hon både starkare och gladare.

– Det funkar fint att komma hit varje dag och göra lite olika grejer. Till exempel bara cykla en stund och prata lite med sina träningsko­mpisar, säger Lisa.

Sally har inte just det behovet. Hon kommer för att träna sin kropp, punkt slut.

– Men det skadar inte att vi också har så roligt tillsamman­s, Lisa och jag, påpekar Sally.

Kosten påverkar också hur vi mår och många äldre får i sig för lite näring. – Vi ska inte konstra till det! – Protein är extra viktigt för att behålla och underhålla de musklerna man har. Fett och kolhydrate­r är viktiga för energin så vi orkar ta i på träningen, säger Lisa.

– Och drick inte för mycket när det är varmt ute. Det kan laka ur kroppen på salter och mineraler. Då är det bättre att ta en resorb.

Man måste inte ha tränat tidigare för att börja på äldre dar.

Sally går en gång i veckan hos sin personliga tränare Lisa, och en gång i veckan tränar hon på egen hand. En annan fritidspas­sion är bridge, som också hjälper till att skärpa hjärnan.

–På VM-nivå kan träning vara hård, tung och jobbig. Men på den här nivån är det jättevikti­gt att den också är rolig, avslutar Lisa Kaptein Kvist.

Kanske är det inte alla som kan eller vill lägga pengar på en egen PT, personlig tränare. Då går det utmärkt att träna själv efter bästa förmåga. Det viktiga är att göra något.

Carina Svensson 80-åriga Sally får tips på träning av Lisa. Personlig tränare finns på gym och instruerar dig, så att varje övning utförs korrekt och säkert.

av en människas muskelmass­a försvinner mellan åldern 20 och 80 år, varav 30 procent försvinner i åldern 50–80 år. Begreppet kallas sarkopeni och är något som vi alla drabbas av. är lika träningsba­r som en 20-åring, och för de äldre ges snabb effekt. träning kan en äldres muskelmass­a öka

90-åring tio veckors

 ?? FOTO: CARINA SVENSSON ?? TRÄNING.
FOTO: CARINA SVENSSON TRÄNING.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden