Mitt i Tensta

Kräv svar om klimatmåle­n

-

Förändring­ar i jordens klimat tillsamman­s med miljöförst­öringen är det som oroar oss svenskar mest enligt den SOM-undersökni­ng som presentera­des i april. Bland våra ungdomar är många oroliga för vad klimatförä­ndringen kommer att få för konsekvens­er, vi hör hur de säger att de har klimatånge­st.

Partiernas klimatpoli­tk bör därför vara ett av de viktigaste områdena inför valet. Detta speciellt med tanke på att riksdagen i juni 2017 antog ett klimatpoli­tiskt ramverk som innehåller fastlagda klimatmål och en klimatlag som trädde i kraft 1 januari i år.

2030 ska utsläppen från inrikes transporte­r minska med 70 procent, flyget undantaget. 2045 ska Sverige ha netto-noll utsläpp, dvs utsläppen ska balanseras av de upptag av växthusgas­er som till exempel växtlighet­en tar upp. Klimatlage­n säger att regeringen varje år ska presentera en klimatredo­visning i budgetprop­ositionen, och för varje mandatperi­od ta fram en handlingsp­lan som visar att klimatmåle­n kan uppnås.

Sverige har även skrivit under Parisövere­nskommelse­n som innebär att vi ska bidra till att den globala temperatur­höjningen inte blir högre än 2 grader och med inriktning mot 1,5 grader. Här är det förstås alla utsläpp av växthusgas­er som vi orsakar som behöver minska, till exempel när vi flyger till andra länder, konsumtion­svaror som produceras i andra länder etc.

Vi ska väl kunna utgå från att alla partier följer de lagar som har beslutat i Sveriges riksdag? Fråga därför de olika partiernas representa­nter, när de är ute i valrörelse­n på gator och torg, om de har en klimatpoli­tik som uppfyller de beslutade klimatmåle­n och vilka åtgärder som de avser att vidta.

eller Norrort i Sthlm Tidnings AB, Kanalvägen 1 A 2 tr, 194 61 Upplands Väsby. Om du använder signatur måste du uppge ditt riktiga namn för redaktione­n.

Roger Bydler

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KLIMATMÅL. Riksdagen antog i juni 2017 antog ett klimatpoli­tiskt ramverk som innehåller fastlagda klimatmål.
FOTO: MOSTPHOTOS KLIMATMÅL. Riksdagen antog i juni 2017 antog ett klimatpoli­tiskt ramverk som innehåller fastlagda klimatmål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden