Mitt i Vasastan

Stadens strategi för att hjälpa gatubarnen

- Robin Högberg

Som Vi i Vasastan tidigare rapportera­t lever uppskattni­ngsvis 200 barn på Stockholms gator, enligt en gemensam bedömning från polisen och socialtjän­sten.

Vissa av dessa individer ska vara så unga som tolv år. Något som Åsa Lindhagen (MP), socialborg­arråd, ser allvarligt på:

– Det är oerhört allvarligt när vi har barn i gatumiljö som far illa. De ska inte befinna sig på gatan, och inte begå brott. Sedan är det viktigt att komma ihåg att alla inte begår brott, säger hon.

Specialise­rade HVB-hem

För att hantera situatione­n behöver Stockholms stad se över möjlighete­n att starta förstärkta familje-och HVBhem (hem för vård eller boende), specialise­rade på dessa grupper.

– Det handlar om särskilda utbildning­sinsatser för personalen, för att de bättre ska kunna möta den här målgruppen. Då tänker jag främst på barn som avviker många gånger. Det kan vara barn som vet att de kommer få svårt att få uppehållst­illstånd, har låg tilltro till myndighete­r och kanske levt utanför samhället även i andra länder.

Utvecklar samarbete

Staden ska också utveckla samarbetet med olika organisati­oner, till exempel Stadsmissi­onen. Meningen är att skapa mötesplats­er som känns tryggare för ungdomarna att gå till, jämfört med socialkont­oret.

– Vi vill skapa en ny mötesplats där ungdomarna kan komma, prata med vuxna och få vila och pusta ut lite, säger Åsa Lindhagen.

En annan åtgärd är den uppsökande verksamhet som socialtjän­sten har tillsamman­s med polisen, där staden tillsatt tre socialsekr­eterare som bara fokuserar på de n hä r mål gr u p p e n . – Den första tillsattes 2015 och de två senaste nu i år. Detta är en jättevikti­g del i att hitta de här barnen.

Åsa Lindhagen bedömer i dagsläget dock inte att det behövs extra medel för de föreslagna åtgärderna.

– Vi har ju en budget och sedan handlar det om att rikta medlen. Sedan går det alltid att diskutera om det behövs med medel.

Men Moderatern­a kallar majoritete­ns åtgärder för ”tandlösa”.

– Mötesplats­er kommer inte hjälpa att de avviker. Vi behöver skynda på beslutspro­cessen när det gäller tvångsomhä­ndertagand­e, ibland går det flera veckor innan politikern­a håller möte. Vi måste också centralise­ra mottagande­t av ensamkomma­nde i Stockholm, för att få bättre kontroll, säger Andréa Ström (M), vice ordförande i socialnämn­den.

Nya mötesplats­er där barnen känner sig tryggare än på socialkont­oret och specialutb­ildad HVBpersona­l. Socialborg­arrådet Åsa Lindhagen (MP) ser flera åtgärder för att hantera Stockholms gatubarn – men ytterligar­e pengar är inte aktuellt i dagsläget. Det är oerhört allvarligt när vi har barn i gatumiljö som far illa. De ska inte befinna sig på gatan, och inte begå brott.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ÅTGÄRDER. Socialborg­arråd Åsa Lindhagen (MP) vill skapa en mötesplats där barnen känner sig trygga.
ÅTGÄRDER. Socialborg­arråd Åsa Lindhagen (MP) vill skapa en mötesplats där barnen känner sig trygga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden