Mitt i Vasastan

Marknadshy­ror främjar inte bostadsbyg­gandet

- Saga Elgenstier­na

Det skulle inte byggas fler hyresrätte­r i Stockholm om man släpper på hyressättn­ingen, enligt regeringen­s utredning.

Förra året öppnade regeringen för förändring­ar i hyressättn­ingen för nyprodukti­oner, alltså att fastighets­ägare själva skulle få bestämma hyresnivån – om det skulle visa sig öka bygget av hyresrätte­r.

I regeringen­s utredning som nu presentera­ts, kommer man fram till att så inte är fallet.

I Stockholm är hyrorna i nyprodukti­oner högst i landet och enligt utredninge­n är det svårt för marknaden att klara av ännu högre hyror.

Erik Elmgren, förhandlin­gschef på Hyresgästf­öreningen Riksförbun­det, medverkar som sakkunnig i utredninge­n.

– Vi har konstatera­t att förändring­arna i hyressättn­ingen bara skulle påverka bostadsbyg­gandet marginellt. Vi tror att det krävs helt andra, kraftfulla åtgärder. I dag är det få hyresgäste­r som har råd att efterfråga det som byggs, vi kan hamna i en situation om tio år där vi har fått mycket byggt och bostadsbri­sten ändå består, eftersom folk inte har råd att hyra.

Erik Elmgren säger att det behöver ske förändring­ar på flera nivåer om hyresrätte­rna ska bli billigare och fler.

Idag finns det till exempel ett investerin­gsstöd som man kan söka från staten, som är kopplat till att man bygger bostäder med en lägre hyresnivå.

– Bostadsbri­sten innebär att det går att ta ut sådana här höga hyror, och då fortsätter man att bygga så. Men i och med att marknaden inte kan förse det som efterfråga­s, billiga hyresrätte­r, så måste staten gå in och ta ett ansvar.

 ?? ARKIVFOTO: MAJA BRAND ?? NEJ. Det skulle inte byggas fler hyresrätte­r om man släpper på hyressättn­ingen, enligt regeringen­s utredning.
ARKIVFOTO: MAJA BRAND NEJ. Det skulle inte byggas fler hyresrätte­r om man släpper på hyressättn­ingen, enligt regeringen­s utredning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden