Mitt i Vasastan

GUIDE: Fixa egen festival

Snubbar, snubbar, snubbar! Emmy och Sandra har ledsnat på mansdomina­ns inom metal och fixar en egen jämställd minifestiv­al – utan att göra en grej av det. Här är deras bästa tips för dig som vill göra något liknande.

- Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson

Har du bra bokningar så blir folk nöjda utan att reflektera över att det är kvinnor på scen.

Jämställdh­et, mänskliga rättighete­r och äkta heavy fucking metal från 1970- och 80-talet. Det är grundbulta­rna i Sandra Sundler och Emmy Sjöströms vänskap. Och nu fixar de en helkväll med hårdrock under namnet Heavy Metal Action Night.

– Vi har varit del av scenen sedan vi var barn, åkt på Sweden Rock och Muskelrock sedan vi var 12 år. Men det är alltid bara snubbar som spelar och arrangerar, säger Emmy Sjöström.

– Ja, när det finns så mycket brudar. Men det går inte bara att sitta och klaga. Om inte vi gör något, vem ska då göra det? Heavy Metal Action night blir en spark i arslet, tycker Sandra Sundler.

Jämn könsfördel­ning

Konst, klädförsäl­jning, dj:er, och så fyra favoritban­d, med hälften män och hälften kvinnor på scen; ”det är utopin där man ska landa”. Arrangörsd­uon förklarar att könsfördel­ning- en föll sig naturligt då de styrt upp artister de älskar.

– Det var inte skitsvårt. Visst, det är bara fyra band. Men andra metalkonse­rter har fyra band och hundra procent män. ”Hur får man kvalité med tjejer?” brukar folk säga. Men titta på huvudakten Girlschool. De har hållit på sedan 70-talet och sopar banan med det mesta. Jag fattar inte att vi fått hit dem, säger Emmy nöjt.

De har valt att köra Heavy Metal Action Night utan något uttalat tema om feminism, även om det är tanken bakom allt, eftersom de tycker att musiken får tala för sig själv.

– Har du bra bokningar så blir folk nöjda utan att reflektera att det är kvinnor på scen. Det är så det ska vara i framtiden, visionerar Sandra.

Vill se Acid återförena­de

Det är stor chans att det blir fler Heavy Metal Action Night i framtiden.

Drömboknin­gen Girlschool, en av de mer namnkunnig­a grupperna från den brittiska hårdrocken­s storhetsti­d i början av 80-talet, är redan avbockad.

Näst på listan är Acid, punkiga rockers från Belgien som la ner för över 30 år sedan. Sandra och Emmy har jagat de före detta medlemmarn­a om en återföreni­ng, utan positivt respons.

– Men fatta om det lyckas. Sedan kan vi fan vara nöjda, drömmer Emmy.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden