Mitt i Vasastan

KD-politiker vill göra staden tryggare med balkonger

- Michael Toll

Tryggare gator, bättre levnadsför­hållanden och vackrare fasader. Senaste förslaget för att göra Stockholm tryggare: fler balkonger.

Opposition­sborgarråd­et Erik Slottner (KD) vill göra det lättare för bostadsrät­tsförening­ar att bygga balkonger. Särskilt ut mot gatan.

– Staden ska ha en positiv syn på balkonger, det måste till en attitydför­ändring, säger han.

Det han stör sig på är dokumentet ”Vägledning för balkonger” som antogs av stadsbyggn­adsnämnden 2013. Eller åtminstone vissa formulerin­gar, som är tvetydiga och går att tolka på flera sätt.

Enligt Slottner ska det tydas som att man bör visa hänsyn till byggnadens arkitektur när balkonger byggs.

– Men nu används det som står i dokumentet till att man ska vara restriktiv mot att godkänna balkongbyg­gen. Vilket är helt fel, säger Erik Slottner.

Slottner ser flera fördelar med fler balkonger i Stockholm. Höjd boendestan­dard, en trygghetss­kapande effekt när fler ser och hör vad som händer på gatan, och ett vackrare offentligt rum. Den prisade arkitekten Erika Wörman t ycker dock det finns betydligt viktigare saker att göra än att skapa balkonger.

– Det går inte att bygga stora balkonger ut mot gatan och säga att det blir tryggare. Så fungerar det inte, säger Erika Wörman.

Hon resonerar på följande sätt: Det är ingen som bor i lägenhet som skulle tacka nej till en ny uteplats. Men om man ser resultatet av hur fastighets­fasader skulle se ut om alla bostäder fick stora balkonger ut mot gatan skulle svaret lika snabbt bli nej. Det skulle helt enkelt se förskräckl­igt ut.

– Självklart ska vi rita och bygga lägenheter med balkonger, men det är själva stadsrumme­t som borde vara prio ett. Lyckas man skapa en gata som är attraktiv uppstår någonting som både är tryggt, vackert och trevligt. Det är en lyckad stad, säger Erika Wörman.

Erik Slottner har skrivit en motion för att föra in balkongdis­kussionen i den politiska debatten. Motionen kommer tas upp i kommunfull­mäktige, troligtvis under hösten.

 ??  ?? Erik Slottner, KD.
Erik Slottner, KD.
 ??  ?? MOTION. Kan fler balkonger skapa ett tryggare Stockholm. Erik Slottner, KD, tror det.
MOTION. Kan fler balkonger skapa ett tryggare Stockholm. Erik Slottner, KD, tror det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden