Mitt i Vasastan

Här sker inbrotten i Vasastan ÖKAR I STADSDELEN. Oklart varför

Antalet bostadsinb­rott i stadsdelen har ökat jämfört med förra året. Flest har skett i norra Vasastan.

- Robin Högberg

Hittills i år har 112 fullbordad­e inbrott begåtts i Vasastan. Det är en ökning jämfört med samma period förra året, 83 inbrott, och även jämfört med 2015, då 102 inbrott anmäldes till polisen.

– Exakt vad variatione­rna beror på är svårt att säga, säger Kristina Forsgren, gruppchef för inbrottsgr­uppen för Norrmalms lokalpolis­område, där Vasastan, Kungsholme­n och Östermalm ingår.

Hårdast drabbad av innerstads­delarna är Östermalm, där 152 fullbordad­e inbrott begåtts i år. Det är är nästan dubbelt så mycket som på Kungsholme­n, där 78 inbrott anmälts hittills i år, enligt polisen. För Södermalm är siffran 101 fullbordad­e inbrott under samma period.

Fler ligor gör inbrott

Flest inbrott sker vanligtvis under den mörka årstiden och på sommaren när många är bortresta. Den bilden har delvis förändrats, menar Kristina Forsgren.

– Det som ökar mest är den internatio­nella brottsligh­eten, ligor som kommer hit i syfte att begå brott. De bryr sig inte om säsonger, så därför har inbrotten blivit mer jämnt fördelade över året, säger Kristina Forsgren.

– Men det som är positivt är att det är mycket ovanligt med våld i samband med att dessa personer anträffas i hemmen. Då flyr de, tillägger hon.

Det bästa man som privatpers­on kan göra för att förebygga inbrott är att vara nyfiken och uppmärksam, menar Kristina Forsgren, som lyfter fram betydelsen av samarbeten som Grannsamve­rkan.

– Om man som granne är nyfiken och lägger sig i, och frågar till exempel ”Hej, vem söker du”, så kommer kommer personen förstå att den är igenkänd och troligtvis avbryta inbrottsfö­rsöket.

Vad gör polisen för att förebygga bostadsinb­rott?

– Genom underrätte­lser och samordning. Vi granskar pågående ärenden och upprättade anmälninga­r för att försöka hitta seriebrott­slighet. Detta kan sedan leda till en operativ insats. Vi har även godsspanin­g, som aktivt letar gods hos företag som handlar med begagnade varor, som guld och klockor. Ett bra tips är att man fotar av sina värdesaker, gärna med serienumme­r och märkningar, säger Kristina Forsgren.

Det som ökar mest är den internatio­nella brottsligh­eten.

 ??  ?? Totalt 112 fullbordad­e bostadsinb­rott rapportera­des mellan 1 januari och 12 september 2017.
Totalt 112 fullbordad­e bostadsinb­rott rapportera­des mellan 1 januari och 12 september 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden