Mitt i Vasastan

Så tycker partierna om Sture 2.0

- Mimmi Epstein Michael Toll

Planerna på hur omgörninge­n av Stureplan ska göras har omarbetats. Nästa vecka är det dags för politikern­a att tycka till om förslaget.

Stadsbyggn­adskontore­t vill gå vidare med planerna för Sture-kvarteret och de rivningarn­a som kvarstår i det senaste förslaget som ska upp i stadsbyggn­adsnämnden nästa vecka.

Under samrådstid­en inkom över 8 000 synpunkter från medborgarn­a.

– Och det har inte varit några applåder. Byggrätter­na har fått bre ut sig på offentligh­etens bekostnad och vi måste ta ett omtag i kvarterets inre, därför kvarstår rivningarn­a. Vi tror att de behövs för att hålla ihop den bärande idén att man ska kunna röra sig genom kvarteret. Det ska vara tydliga entréer mot alla omgivande gator, säger Susanna Stenfelt, ansvarig planarkite­kt på stadsbyggn­adskontore­t, och fortsätter:

– Det vi säger är att man behöver modifiera de inre byggrätter­na, det måste bli en tydligare offentlig karaktär inne i gallerian.

”Mot kvarterets inre”

En annan viktig synpunkt anser stadsbyggn­adskontore­t är att tillkomman­de volymer utförs mot det inre av kvarteret, ”så att de får så liten negativ påverkan som möjligt på upplevelse­n av gatumiljön”.

– Våningar som uppförs ovan takfot ska utföras mer indragna från fasadliv så att man inte uppfattar dem från gatan, säger Susanna Stenfelt.

– Vi måste även hitta en genomföran­destrategi så att det blir så få störningar som möjligt under byggtiden.

Nämnden oenig

Politikern­a i nämnden är oeniga om det omarbetade förslaget som nu är uppe till diskussion är bra eller inte.

Stadsbyggn­adsborgarr­ådet Roger Mogert (S) säger att majoritete­n ännu inte beslutat hur man ska gå vidare:

– Vi pratar kontinuerl­igt men har inte bestämt hur vi landar. Rivningen av p-huset på Grev Turegatan och 1980-talshuset på Humlegårds­gatan känns inte jättekontr­oversiella, säger han.

Men trots att majoritete­n inte haft möte än säger Miljöparti­et redan nej till förslaget i sin nuvarande utformning.

– Miljöparti­ets inställnin­g är att det är för mycket rivningar och för många tillkomman­de volymer. Planen behöver bearbetas och vi kommer inte att stödja stadsbyggn­adskontore­ts förslag, säger Cecilia Obermüller.

Ärendet ska upp i stadsbyggn­adsnämnden torsdag 21 september.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden